Amenajarea gradinii

#gazon #sare #zapada #topire zapada #afectare gazon

Sarea pentru topirea zapezii, un pericol pentru gazon: cum reduci daunele

In iernile cu multa zapada, nimic nu este mai dificil decat sa-ti croiesti drum prin nameti pentru a ajunge in gradina, la grajdul cu animale sau intr-o anexa din curte. De cele mai multe ori, pe langa indepartarea omatului cu lopata, se foloseste si sare. Aceasta topeste stratul de zapada si gheata, insa trebuie sa stii ca gazonul pot fi afectat serios de clorura de sodiu.

Semnele se vad abia la primavara

Din pacate, multe persoane nu stiu ca sarea poate afecta gazonul si plantele in general, asa ca o folosesc din plin pentru topirea zapezii. Primele semne ale efectului devastator al sarii se vad abia la primavara, cand zapada se topeste natural, iar iarba ar trebui sa revina la viata.

Gazonul este de departe cel mai afectat de excesul de sare, intrucat solul nu poate absorbi suficient de multa apa pentru a hrani radacinile. In plus, apare si o alta problema: deficitul de potasiu si de magneziu.

Astfel, dupa o perioada indelungata in care solul a fost suprasaturat cu sare, gazonul va incepe sa se ingalbeneasca si sa se usuce, in loc sa creasca verde si sa fie uniform.

Sursa foto: safelawns.org

Gasirea unor alternative blande cu gazonul

Potrivit specialistilor, odata ce sarea patrunde in sol, efectele ei nu prea mai pot fi reparate, prin urmare, cel mai bun sfat este sa eviti folosirea clorurii de sodiu. Chiar daca incerci sa uzi bine gazonul la finalul iernii, concentratia de sare din pamant tot nu va fi redusa, de aceea este atat de important sa previi distrugerea gazonului si nu sa repari daunele.

Joe Lamp, unul dintre cei mai cunoscuti horticultori din Canada, prezentator al emisiunii "Garden Smart" si autor al cartii "The Green Gardener's Guide", sustine ca aproape la fel de nocive ca sarea sunt clorura de calciu si clorura de magneziu, deci este bine sa eviti inclusiv folosirea lor. Una dintre cele mai bune alternative la sarea gema este nisipul.

Acesta nu afecteaza gazonul sau calitatea solului, dar topeste zapada si gheata si iti permite sa creezi alei dintr-o partea in alta a curtii si a gradinii.

O alta solutie alternativa la sarea gema este reprezentata de semintele pentru pasari. Semintele nu afecteaza gazonul, insa este posibil ca pana la primavara unele dintre ele sa germineze si sa dea nastere unor plante noi.

Sursa foto: alexfiles.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului