Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #orz salbatic # cum sa cultivi #Ulex europaeus

Sfaturi pentru cresterea plantei Ulex europaeus sau orzul salbatic

Ulex europaeus sau orzul salbatic este un arbust cu flori galbene extrem de parfumate, care va inveseli aspectul gradinii tale. Prefera solurile aride si are nevoie de foarte mult soare, astfel ca trebuie sa alegi cu mare atentie pozitia sa in gradina.


Ce este orzul salbatic


Orzul salbatic, cu numele stiintific Ulex europaeus, este un arbust cu spini care creste in zonele pietroase si aride. Florile acestui arbust sunt parfumate, galbene si infloresc din februarie pana in iunie. Orzul salbatic mai este cunoscut si sub numele de "Floarea Sperantei".

Florile acestei plante sunt hermafrodite si sunt polenizate de albine, muste si scarabei, insa arbustul de orz salbatic atrage si alte insecte din natura.


Cum sa plantezi orzul salbatic


Orzul salbatic prefera solurile cleioase si bine drenate, insa se dezvolta si in soluri proaste din punct de vedere nutritional. PH-ul solului trebuie sa fie acid sau neutru. Orzul salbatic nu se poate insa dezvolta la umbra, chiar daca tolereaza solurile uscate, umede si chiar inundate.

Orzul salbatic este o planta usor de crescut, care se dezvolta in aproape orice tip de sol, atata vreme cat este pozitionat la soare. Totusi, orzul salbatic nu se dezvolta bine atunci cand este plantat in soluri alcaline sau daca sistemul de radacini nu are suficient spatiu de ramificare. Chiar daca este o planta originara din Marea Britanie si se spune ca poate rezista si la -20 de grade, orzul salbatic sufera in iernile severe, insa de obicei isi revine.

De regula, orzul salbatic acumuleaza multi spini uscati, care pot fi un factor de risc pentru incendiile din timpul verii. De obicei, planta reinfloreste dupa un incendiu si, chiar daca este distrusa, numeroasele seminte ramase in pamant se dezvolta odata cu venirea primaverii si inlocuiesc planta moarta.

Ulex europaeus poate fi hibrizat cu usurinta cu alte plante din specia sa. Florile orzului salbatic au o aroma puternica de nuca de cocos, vanilie, portocala sau ananas. Este una dintre plantele cu cele mai revigorante parfumuri. Frunzisul des al acestui arbust reprezinta mediul potrivit pentru cuiburile unor specii de pasari. In plus, orzul salbatic este rezistent la bacterii si ciuperci.


Cum se inmulteste orzul salbatic


Orzul salbatic se inmulteste prin seminte, iar perioada ideala de inmultire este sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Cu 24 de ore inainte de plantare, inmoaie semintele de orz salbatic in apa fierbinte pentru a asigura o mai buna germinare.

A doua zi planteaza semintele individual, in ghivece pe care le lasi in casa, la temperaturi potrivite. Procesul de germinare dureaza aproximativ doua saptamani. Atunci cand sunt suficient de mari pentru a fi manuite, transfera semintele de orz salbatic intr-o sera sau intr-un ghiveci mai mare. In primul an este indicat sa lasi planta sa se dezvolte in interior.

In urmatoarea primavara sau vara, muta planta in gradina, intr-un loc cu mult soare. Este indicat sa alegi cu atentie locul de plantare, care trebuie sa fie permanent, deoarece orzului salbatic nu ii place sa fie relocat dupa ce radacinile s-au fixat.

Tie ti-ar placea sa cultivi orz salbatic in gradina ta?

Sursa foto: blogs.diariovasco.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare