Amenajarea gradinii

#organic #gradina #pesticid # gradina ecologica #ingrasamint

Sfaturi pentru o gradina ecologica

Produsele ecologice sunt din ce in ce mai rare si mai scumpe in Romania din cauza faptului ca acestea sunt comercializate doar de micii producatorii, in timp ce marii producatori opteaza pentru produse tratate chimic, protejate cu insecticide si pesticide, lucru care le permite o productie mai mare.


Produsele ecologice par sa fie mai nou un lux pentru unii dintre noi, dar cu siguranta sunt o necesitate pentru sanatatea organismului nostru. Aceste produse, spre deosebire de marea majoritate din comert sunt crescute intr-un mediu natural, fara fertilizatori sintetici, lumina artificiala sau pesticide, ceea ce le face sa fie nu doar mai gustoase, ci si mult mai sanatoase.

Practic, o gradina ecologica este constituita doar din materiale naturale, organice, de provenienta vegetala sau animala – aceste produse sunt cele care fac diferenta intre un fruct ecologic si unul tratat.


Iata cum poti avea si tu o gradina si o cultura ecologica .


Pomul fructifer


Daca vrei sa plantezi un pom fructifer in gradina, probabil te va tenta sa il cumperi diferct altoit din magazinele de specialitate, insa marea majoritate a acestora sunt tratate chimic pentru a rezista la schimbarile climatice, la insecte sau diverse boli. Din pacate, aceste tratamente sunt nocive pentru sanatatea noastra. Probabil te vei gandi ca daca il cumperi asa cum este si il plantezi intr-un pamant natural si ii vei oferi doar ingrasaminte naturale, si produsul final va fi unul ecologic.

Totusi, lucrurile nu stau deloc asa – arborele respectiv este facut in asa maniera incat sa se dezvolte cel mai bine in anumite conditii (fertilizare cu produse sintetice, protectie continua impotriva bolilor si a daunatorilor etc). Desigur, daca il vei trata in mod ecologic, sunt sanse mari ca pomul sa fructifice fara probleme. Problema va fi doar ca nu va avea rezultatele pe care ti le promite producatorul, iar fructele oricum nu vor fi 100% naturale, sanatoase si gustoase.

Cel mai bine este sa alegi o samanta de la un fruct ecologic, eventual chiar din gradina bunicilor sau cumparat dintr-o piata dedicata produselor organice si sa o cultivi asa cum trebuie. Este adevarat ca timpul de asteptare pana se va dezvolta, pana va creste si va fructifica va fi mult mai mare, insa rezultatele vor fi excelente, iar de ele probabil ca se vor bucura si copiii si nepotii tai.


Ingrasamantul natural


Ultilizarea de compost organic este probabil cel mai util si important sfat pentru o gradina ecologica. Tot ce trebuie sa faci este sa ai o sursa de resturi de la animale (de preferat de la cal) si chiar una vegetala. Poti improviza un cos in care sa arunci fruzene uscate de la copaci , iarba uscata sau proaspata, cotoarele legumelor si fructelor care iti raman la prepararea mancarurilor etc. Pare sa fie un pas destul de neplacut, insa acest amestec reprezinta un ingrasamant ecologic excelent.


Pesticid natural


Chiar daca esti tentat sa folosesti un produs din comert, trebuie sa stii ca acele substante se vor infiltra in fructele si legumele care in cateva luni vor ajunge in organismul tau, provocandu-ti o serie de probleme de sanatate in timp.

Din fericire, exista o serie produse naturale care exista probabil in casa ta si care sunt mult mai benefice plantelor tale. Cel mai puternic pesticid pare sa fie scrumul de tigara adaugat pe sol. De asemenea, sucul de lamaie amestecat cu apa, boiaua de ardei iute si chiar otetul in amestec cu apa actioneaza foarte puternic in acest sens.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare