Amenajarea gradinii

#azalee #trandafir #gradina #plante gradina #amenajarea gradinii

Sfaturi utile de amenajare a unei gradini secrete

Daca visezi la o gradina secreta, ferita de privirile indiscrete, ai nevoie de cateva trucuri istete pentru a-ti "camufla" perfect micul paradis verde. Cum nu toti oamenii isi permit investitii in ziduri uriase si garduri sofisticate, mai raman o serie de solutii care iti solicita rabdarea, in schimbul unei intimitati depline a gradinii tale.

Ia in considerare urmatoarele aspecte si vei vedea ca amenajarea unei gradini secrete poate fi destul de simpla!


Designul gradinii secrete

Fie ca vrei ca intreaga suprafata a gradinii tale sa fie secreta, fie ca vrei sa ascunzi doar o parte din ea, "reteta" ramane aceeasi: trebuie sa plantezi/construiesti ceva care sa blocheze vizibilitatea acesteia.O solutie ar fi cultivarea de arbusti pitici si tufisuri in jurul portiunii pe care ti-o doresti sa fie intima.

Chiar si cand nu dispui de un teren generos pentru gradina, impartirea ei in sectiuni mai mici poate da senzatia de spatiu. Cand amenajezi o mini-gradina, delimitand-o cu un "perete" din zabrele, gard sau arbusti, cei care iti privesc gradina din exterior nu pot sa constate unde se termina ea de fapt. In acest fel, dai o nota de mister si te bucuri de un spatiu privat, unde culturile tale cresc departe de ochii curiosilor.


Arbusti ideali pentru gradina secreta

O prima modalitate de imprejmuire a gradinii tale secrete este sa plantezi arbusti care sa creasca suficient de inalti pentru a-si indeplini rolul de "ziduri". Iata cateva specii care cresc cu rapiditate si pot fi garduri vii ideale in acelasi timp:
 

  • trandafiri englezesti David Austin
  • Cornus Alba Elegantissima (lemn cainesc)
  • conifere pitice
  • rododendronul
  • Azalea (trandafirul muntilor)



Garduri vii din iarba pentru gradina secreta

O alta optiune excelenta de amenajare a unei gradini secrete este sa plantezi iarba ornamentala, care creste suficient de inalta si de deasa pentru a oferi intimitate spatiului pe care il imprejmuieste.

Iarba ornamentala Miscanthus sinensis "Gracillimus" creste pana la 2 metri inaltime, iar firele sale subtiri, cu sclipiri argintii, adauga si un efect vizual deosebit. Mai poti incerca si specia Miscanthus floridulus, te va incanta verdele intens al acestei specii ornamentale unice.


Alte plante care ascund gradina secreta

Vita de vie si alte plante care cresc pe spaliere ascund eficient si rapid orice gradina pe care o vrei secreta. Lavatera este o alta planta superba, care creste pana la 1,5 metri inaltime si infloreste din iunie pana la sfarsitul toamnei.

Foto: Thecoolist.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare