Amenajarea gradinii

#sol #sol nisipos #pamant #gradina #ghiveci #plante

Tipuri de sol - solul nisipos

Gradinarii cu experienta au invatat ca cheia succesului unei gradini consta, printre altele,  in solul potrivit. Solul calitativ are proportiile optime de ingrasamant organic si materiale care ii asigura o drenare optima.  Solul nisipos este unul optim avand in vedere ca se dreneaza rapid si ca retine foarte bine mineralele primite.


Avantajele solului nisipos


In principiu, solul nisipos este format din nisip, argila si lut si are o textura abraziva. Daca este lasat ca atare, solul nisipos tinde sa se usuce foarte rapid si sa duca astfel la dezhidratarea plantelor . Din acest motiv, se recomanda sa fie amestecat cu un al tip de sol, pentru a se prezenta intr-o formula cat mai benefica.


Solul nisipos poate fi imbunatatit pentru a oferi plantelor cea mai buna baza, astfel incat acestea sa se dezvolte intr-un mod ca mai frumos. 


Totusi, pregatirea solului nisipos trebuie facuta cu aproximativ doua saptamani inainte de plantare . In mod normal, se recomanda ca acesta sa fie amestecat cu turba. Aceasta din urma este formata din rezituri organice, benefice plantelor, asa ca o combinatie dintre cele doua este una de bun augur.


Ingrasamantul aplicat poate incepe de la produse achizitionate din comert, pana la frunze, iarba uscata, fan si balega de cal. Nu uita insa ca acest ingrasamant trebuie aplicat pe combinatia de soluri, si nu doar in solul nisipos. In acest fel, plantele se vor dezvolta mai bine.


In cazul in care ai acest tip de sol in gradina si zona in care locuiesti se confrunta adesea cu ploi, avantajul este ca apa nu va balti in jurul plantelor, ci ea va fi absorbita foarte rapid.


Dezavantajele solului nisipos


Daca este lasat in stare pura, solul nisipos se usuca foarte rapid, motiv pentru care nu este potrivit pentru orice fel de planta. De aceea, este bine sa alegi cu grija si sa te informezi inainte de a planta florile in acest timp de sol.


De asemenea, daca florile plantate in sol nisipos vor sta intr-un loc insorit, lucrurile vor fi cu atat mai grave daca ele au nevoie de umiditate. Un sol nisipos trebuie udat chiar si de doua ori pe zi in timpul verii, asa ca tine minte acest detaliu si gandeste-te daca poti oferi aceasta ingrijire zilnica.


In concluzie, solul nisipos este unul care poate fi imbunatatit cu putin ajutor si in combinatia potrivita, se poate mula dupa cerintele oricarei plante.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului