Atunci cand talentul arhitectural, bunul gust, banii si, nu in ultimul rand, pasiunea pentru natura se imbina, ai toate atuurile pentru a beneficia de cel mai frumos loc de relaxare din lume: propria gradina. Iti prezentam astazi cateva idei inspirationale, cu totul diferite fata de conceptia clasica a ideii de gradina, adunate de portalul Cheapflights.com. Iata patru capodopere arhitecturale din toata lumea!

1. Las Pozas, Mexic

Gradini cu totul neobisnuite, "Las Pozas" se afla in inima junglei mexicane si combina structuri facute de om cu salbaticia naturii (plante native, cascade, piscine naturale, flori exotice), toate intr-o armonie perfecta.

Gradinile sunt creatia excentricului poet si artist britanic Edward James, care a cumparat o imensa plantatie de cafea la mijlocul anilor 1940, din dorinta de a-si amenaja propria gradina a Raiului. Astfel, intre 1949 si 1984, James a construit 36 de sculpturi ireale din beton si structuri. Din 2007, gradinile sunt administrate de fundatia Fondo Xilitla.

2. Gradina speculatiilor cosmice, Scotia

Aceasta este o adevarata opera de arta, intinsa pe 12 hectare, ce a iesit din mana lui Charles Jencks, arhitect peisagist. Inspirata din stiinta si matematica, "gradina speculatiilor cosmice" cuprinde sculpturi si peisaje ce amintesc de gaurile negre, forme geometrice etc. Impresionanta gradina este privata, insa se deschide publicului o data pe an.


3. Gradina din deseuri din Chandigarh, India

Functionarul public Nek Chand a inceput sa-si creeze operele de arta in 1957 din materiale industriale si deseuri adunate de pe santierele de demolari din orasul Chandigarh. El a realizat sculpturile in secret, pe un teren aflat in conservare, pe care nu se putea construi nimic. Astfel, timp de 18 ani, "comoara" sa a fost tinuta in secret.

Cand autoritatile au descoperit-o, au vrut sa o darame. Multumita sustinerii publicului, gradina a fost salvata si barbatului i s-a oferit un salariu, plus o echipa de 50 de oameni, care sa-l ajute. Astazi, opera lui Nek se intinde pe 16 hectare.

4. Gradini subterane Forestiere, SUA

Aceste gradini minunate sunt creatia imigrantului sicilian Baldasare Forestiere, care le-a construit pe parcursul a 40 de ani, din 1906 pana la moartea sa, in 1946, inspirat de fascinatia pentru catacombele romane. Exista trei niveluri conectate printr-o retea de camere si pasaje al caror punct final il constituie cateva gradini subterane.
Sursa foto: huffingtonpost.com

  •   2013-09-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gratiela Petrescu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii