Amenajarea gradinii

#mulcire #ingrasamant #irigatii #gradinar

Top 6 greseli ale gradinarului incepator

Nimeni nu s-a nascut gradinar priceput. Aceasta arta necesita, ca toate celelalte, multa practica si invataminte trase din propriile greseli. Pentru a te asigura, insa, ca nu ratezi recolta pe un an intreg, iata cateva dintre greselile pe care ar trebui sa le eviti la inceput de drum!



1 Udatul la intamplare


Multi gradinari incepatori isi distrug plantele abia rasarite fie udandu-le in exces, fie lasandu-le sa se usuce. Cu toate acestea, afla ca poti deslusi secretele udatului perfect daca tii cont de cateva lucruri:

- cunoaste-ti plantele: nu ar trebui sa plantezi in gradina ta nicio planta pe care nu stii sa o ingrijesti; inainte de a purcede la plasarea semintelor sau a plantutelor noi, afla cat de des trebuie sa le uzi, printre multe altele;

- verifica solul: pentru a afla daca o planta are sau nu nevoie de apa, verifica pamantul acesteia; infige un deget in sol si daca nu simti umezeala pana la jumatatea acestuia, inseamna ca a sosit momentul sa iti uzi plantutele.


2 Planta nepotrivita, la locul nepotrivit


Asa cum anumite plante trebuie udate mai des decat altele, tot asa exista anumite soiuri care necesita mai multa lumina sau dimpotriva, respectiv, un anumit tip de sol pentru a se dezvolta armonios. In functie de aceste criterii, alege doar plantele care corespund conditiilor oferite de gradina ta. Astfel, te asiguri ca eviti o multime de probleme, printre care se numara si daunatorii, atrasi de plantele stresate.


3 Prea putin spatiu


O alta greseala pe care o poti comite la inceputul demersurilor tale ca gradinar este aceea de a nu le lasa plantelor suficient spatiu pentru a se dezvolta. Pentru a nu avea parte de surprize neplacute, respecta intotdeauna distanta indicata de specialisti. Spre exemplu, trandafirii taratori trebuie plantati intotdeauna la o distanta de cel putin 2 m unii de altii.


4 Ingrasamant pus aleatoriu


Nici ingrasamantul nu trebuie pus dupa ureche! Daca o anumita cantitate este specificata pentru un anumit tip de planta, nu lua decizia de a folosi o doza mai mare, doar pentru ca esti de parere ca ii va face bine. Chiar daca planta respectiva se va dezvolta mai rapid, aceasta va fi mai supusa actiunii distrugatoare a daunatorilor.


5
Nu apelezi la mulcire


Ce este mulcirea? Procesul de acoperire a solului cu materiale de origine minerala sau vegetala, actiunea avand drept scop reducerea cresterii buruienilor si a evaporarii. Mulcirea are o multime de beneficii, de aceea nu ezita sa o folosesti de fiecare data, pentru a-ti proteja si hrani plantele din gradina. Cu toate acestea, daca gradina ta este umbroasa sau umeda, daca este intesata de limacsi sau vizitata de rozatoare, mulcirea ar trebui evitata.


6 Nu pregatesti solul


O etapa premergatoare importanta plantarii semintelor in gradina pentru a obtine o recolta bogata se refera la pregatirea solului. Printre procedeele de pregatire a solului se numara aratul si fertilizarea terenului.

Indiferent daca ai o gradina de flori sau una de legume, solul tau trebuie sa fie mereu bogat in substante hranitoare si, ideal, sa se afle in preajma unei surse de apa (pentru a fi mai usor de udat).

Daca ai in plan o gradina de legume , afla ca poti folosi cu inredere gunoiul de grajd ca ingrasamant, care se aplica, de regula, toamna. Nu uita, insa, sa nu plantezi niciodata aceleasi legume doi ani la rand!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului