Amenajarea gradinii

# taiere gazon #lucru in gradina #protejare plante #sfaturi gradinarit #udare plante #gradina #gradina de vara

Top 7 sfaturi pretioase pentru gradina de vara

Vara este un sezon plin de provacari pentru gradinari. Soarele arzator si lipsa ploilor sunt unele dintre cele mai mari probleme care duc la ofilirea recoltelor sau a florilor. Iata de ce sfaturi trebuie sa tii cont in aceasta perioada, pentru a te bucura de o gradina frumoasa si roditoare:

1. Acorda atentie florilor cu boboci

Ti s-a intampla ca florile sa imboboceasca dar sa nu infloreasca sau sa le cada bobocii? Este o problema des intalnita in timpul verii, cele mai afectate fiind cameliile. Problema este cauzata de solul uscat, asadar ai grija sa uzi plantele cu regularitate. In zilele toride de vara este recomandat sa le uzi de doua ori pe saptamana. De asemenea, poti adauga un strat generos de mulci la baza acestora, pentru a preveni evaporarea rapida a apei din sol.

2. Uda plantele dimineata

Indiferent ca ai plante in gradina sau in ghiveci este foarte important sa le uzi dimineata devreme, cand temperaturile sunt scazute. Daca uzi plantele in timpul zilei, risti ca acestea sa fie atacate de fainare (ciuperca des intalnita la plante) sau, mai rau, sa se ofileasca.  Cele mai vulnerabile plante sunt: trandafirii, dovlecii, pepenii galbeni, zucchini si castravetii.

3. Protejeaza plantele in ghiveci

Plantele de apartament tinute in ghiveci se pot supraincalzi foarte usor. Cele mai vulnerabile in fata caldurii sunt ghivecele din teracota. Protejeaza-le de caldura adaugand un strat generos de mulci, de cel putin doi centimetri. Tine pe cat posibil plantele la umbra in miezul zilei si lasa-le sa stea la soare in timpul diminetii.

Un alt truc eficient este sa pui ghiveciul intr-un alt ghiveci plin cu nisip. Astfel vei putea preveni supraincalzire solului si a radacinilor plantei.

4. Protejeaza semintele nou plantate

Florile si legumele abia plantate trebuie protejate de razele arzatoare ale soarelui. Uda-le doar dimineata si acopera-le cu un strat de fruze uscate in primele doua saptamani de la plantare, pana cand semintele incep sa germineze.

Pasarile reprezinta un alt pericol pentru culturile tale, acestea mancand semintele pe care tu le plantezi. Pentru a-ti feri recoltele de pasari le poti acoperi cu o plasa foarte deasa pana cand incep sa germineze.

5. Fertilizeaza pomii fructiferi

Daca nu ai suficient timp la dispozitie pentru a uda pomii zilnic sau o data la doua zile, este important sa adaugi in apa nutrienti si sa uzi solul foarte bine, pentru a nu se usca rapid. Pentru aceasta poti utiliza un fertilizator solubil cu adaos de alge marine. Adauga fertilizatorul in apa, conform instructiunilor de pe ambalaj. Adauga substanta obtinuta la baza pomilor fructiferi. Este indicat sa adaugi fertilizator o data pe luna.

6. Protejeaza gazonul

In timpul verii este indicat sa nu tunzi gazonul scurt. Daca acesta este tuns foarte scurt iarba se poate usca cu usurinta iar buruienile vor creste mai rapid. Este indicat sa tunzi iarba la cea mai inalta treapta pe care masina ta o permite. De asemenea, o data pe luna aplica un ingrasamant imbogatit cu alge marine pentru a stimula cresterea gazonului.

7. Munceste pe racoare

Nimanui nu-i place sa munceasca in gradina ziua in amiaza mare cand soarele este foarte puternic. In plus nu este nici sanatos. Asadar, fa un efort si trezeste-te mai devreme pentru a te apuca de lucru inca de la primele raza ale soarelui. Fa o pauza intre orele 11a.m. si 4p.m., apoi te poti reapuca de treaba. Vei observa ca vei fi mult mai eficient.

Chiar si asa, este foarte important sa te protejezi corespunzator de razele soarelui. Pune-ti o palarie sau o sapca si foloseste o crema cu protectie solara pentru a preveni arsurile.

Sursa foto: corbisimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului