Amenajarea gradinii

#gazon #gradina #amenajare gradina #Gradina in stil xeriscape #planuri gradini

Xeriscape: Gradina cu consum redus de apa

Gradina in stil xeriscape implica un consum redus de apa. Departe de a fi o gradina de cactusi , principiile unei gradini in stil xeriscape pot fi aplicate de orice gradinar.



Denumirea acestui stil de gradina vine de la cuvantul grec "xeros", ce insemna "uscat". Conservarea apei din considerente ecologice devine mult mai usoara atunci cand aplici cateva principii simple in gradina ta.

Cele mai multe gradini in stil xeriscape au probleme mai mici cu daunatorii si necesita mai putine ingrasaminte chimice ca o gradina traditionala. Afla care sunt cei sase factori de care trebuie sa tii cont cand vrei sa amenajezi o gradina in stil xeriscape.


Designul xeriscape


Cel mai important pas pentru gradina ta in stil xeriscape este planificarea detaliata. Doar organizand totul inainte sa incepi sa plantezi poti obtine cele mai bune rezultate.

Grupeaza plantele dupa nevoi: cele rezistente la seceta pot sta intr-o zona luminata de soare toata ziua, dar cele mai pretentioase vor avea nevoie si de umbra. Poti planta cele mai pretentioase plante aproape de sursa de apa pe care o vei folosi la irigare.


Alegerea corecta a plantelor


Pentru a reduce semnificativ consumul de apa in gradina ta, nu mai poti alege doar plante care au nevoie sa fie udate zilnic. Va trebui sa cauti ierburi si flori care se dezvolta bine si in conditii mai secetoase si rezista fara prea multe ingrijiri.


Irigatiile eficiente


Economia de apa variaza in functie de modul in care ai reusit sa separi plantele care au nevoie de mai putina apa de cele care au nevoie sa fie udate zilnic. Sistemul de irigatii recomandat este cel care uda solul prin picurare, astfel vei putea controla necesarul de apa al fiecarei plante.

Cele mai multe plante vor avea nevoie sa fie udate suplimentar in primii doi ani de viata. Dupa aceea, odata ce radacinile lor s-au dezvoltat suficient, udatul ocazional poate fi rarit.


Imbogatirea solului


Daca vrei ca gradina ta in stil xeriscape sa aiba parte de un inceput bun, vei tine cont de rolul important pe care il are imbogatirea solului, inainte de a incepe sa plantezi. Adaosul generos de materii organice va imbunatati modul in care apa penetreaza solul si apoi modul in care solul retine umezeala.


Materiile organice, cel mai bun ingrasamant


Cel mai bun ingrasamant pentru o gradina xeriscape este mulciul. Format din materie organica, de la compost, pana la frunze descompuse sau scoarta de copac , acesta este un ingredient necesar, care mentine stabila temperatura solului, pastreaza umiditatea si descurajeaza cresterea buruienilor in gradina ta.

Aplica materia organica intr-un strat de 10 cm dupa plantare, apoi verifica si completeaza de cateva ori pe an stratul de mulci care contribuie la succesul gradinii tale.


Gazonul gradinii xeriscape


Daca incerci sa conservi apa, nu mai poti mentine un gazon obisnuit, care necesita irigare constanta si cantitati mari de ingrasamant si pesticide. Alege cu atentie zonele in care vrei sa acoperi solul cu iarba si apoi planteaza unul dintre soiurile de iarba rezistente la conditii mai vitrege: Calamagrostis acutiflora, Pennisetum, Miscanthus si Panicum.

 Sursa foto: Surfcitywaterscapes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului