Amenajarea gradinii

#relaxare #gradina #amenajare #zona relaxare

Zona de relaxare: cum o incluzi in perimetrul gradinii

Gradina nu trebuie sa fie neaparat spatiul in care cultivi flori si legume. Pe suprafata din jurul casei isi poate face loc si o zona intima unde sa te bucuri de liniste si relaxare fara a fi deranjat de privirile indiscrete. Cum iti incluzi zona de relaxare in perimetrul intregii gradini, descopera in continuare!


1. Insereaza un paravan deosebit


Primul pas catre delimitarea spatiul tau personal de restul gradinii este acela de a investi intr-un paravan pentru exterior. Tipul paravanului si felul in care il pui in evidenta pot crea un efect estetic deosebit - de aceea, iata cateva sugestii de care ai putea tine cont:

  • opteaza pentru un paravan aerist (in locul celui compact) pentru a nu izola complet gradina intima de restul spatiului din jurul casei; pentru a incadra paravanul in peisaj, alege unul din lemn natural caruia ii poti vopsi zabrelel in verde;
  • marcheaza intrarea in zona de relaxare cu ajutorul a doua ghivece mari, in care ai plantat flori deosebite - o alegere inspirata in acest sens sunt rhododendronii; in acest fel, vei marca trecerea de la zona publica la gradina intima;
  • daca nu vrei ca paravanul sa fie foarte vizibil, asigura-te ca il amplasezi in spatele catorva copaci stufosi.

 

2. Delimiteaza zona cu gard viu


O alegere eleganta pentru delimitarea gradinii intime de restul spatiului este gardul viu. Pe langa amplasarea unor arbusti taiati perfect, mai poti izola perimetrul gradinii intime si cu alte tipuri de plante, cum ar fi copaci de mici dimensiuni sau plante inalte in ghivece. De asemenea, pentru a crea coerenta, nu uita sa incluzi pe suprafata spatiului tau de relaxare plante similare celor cu care ai ales sa delimitezi gradina intima. Toate acestea pot fi, apoi, completate cu mobilier de lemn pentru gradina.

 

3. Opteaza pentru un paravan cu trandafiri cataratori


Daca urmaresti sa obtii un efect cu adevarat deosebit, nu ezita sa optezi pentru un paravan cu zabrele care sa permita dezvoltarea trandafirilor cataratori. Plantele vor acoperi paravanul si il vor ajuta sa se incadreze in peisajul natural al gradinii. Daca optezi pentru decorarea cu plante cataratoare , asigura-te ca zabrelele formeaza "ochiuri" de dimensiuni reduse, de care trandafirii si restul florilor sa se poata agata. In cele din urma, nu iti mai ramane decat sa marchezi capetele paravanului - in functie de situatie, acestea pot fi evidentiate fie cu ajutorul unor copaci inalti, fie prin intermediul unor ghivece mari.


4. Decoreaza gardul de separare


Daca optezi pentru un paravan sau gard despartitor compact, este esential sa te gandesti la cateva elemente decorative care sa il incadreze in peisaj si sa ii infrumuseteze aspectul. In cazul in care alegi un gard de lemn, scoate-l in evidenta marcand zona cu pietre de pavaj si aschii de lemn printre care ai inserat pietre de rau.

Gardul insusi poate fi imbogatit cu decoratiuni, in functie de preferintele personale - printre altele, ai putea atasa de el ghivece mici cu plante curgatoare si chiar si picturi rezistente la intemperii. Partea de jos a gardului poate fi marcata cu flori, fie in ghivece, fie plantate direct in sol.

Sursa foto: bhg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare