Amenajarea gradinii

#conifere #butasi #inmultire conifere #butasi conifere

3 pasi pentru inmultirea coniferelor prin butasi

Inmultirea coniferelor prin butasi necesita doar cativa pasi, dar multa rabdare, deoarece radacinile cresc foarte incet la aceste plante. Daca vrei sa-ti aduci in gradina conifere sau sa le inmultesti pe cele plantate deja, iata cele mai importante etape de parcurs.

De la brad si molid pana la ienupar si tuia, coniferele au un avantaj decorativ unic in gradina: isi mentin culoarea si pe timpul iernii. Inmultirea lor prin butasi este mai rapida decat prin semintele din conuri si permite crearea gradinii vesnic verzi pe care multi gradinari si-o doresc. Descopera cei mai importanti pasi pentru inmultirea coniferelor prin butasi.


Recoltarea butasilor de conifere

Lungimea minima necesara pentru ca butasii sa dezvolte radacini este o lungime intre 7,5 si 10 cm, dar poti opta si pentru unii mai lungi. Este important sa tai drept capatul butasului si sa cureti partea inferioara de ace sau frunze. In general se curata o treime din lungimea totala a butasului, in partea inferioara, care va ajunge in pamant.

Momentul cel mai bun de recoltare a butasilor este dimineata, cat acele nu au fost deshidratare de expunerea la soare.


Plantarea butasilor de conifere

Pentru a te asigura ca butasii vor face radacini, foloseste un hormon special pentru cresterea radacinilor, disponibil in magazinele de specialitate sub forma de praf sau gel.

Planteaza butasii intr-un ghiveci in care folosesti compost, amestecat cu pamant nisipos cu drenaj bun. Cele mai mari sanse de succes le au butasii mai mari de 20 de cm, care ar trebui introdusi in pamant la o adancime de aproximativ 7 cm.


Ingrijirea butasilor de conifere

Pentru a-si dezvolta bine radacinile, butasii de conifere nu ar trebui plantati direct in gradina in primul an. Pastreaza-i in ghiveci, departe de lumina directa a soarelui.

Acopera pamantul din ghiveci cu compost si asigura-te ca ramane relativ umed. Poti chiar pulveriza apa usor direct pe butasi pentru a le mentine nivelul de umiditate necesar.

Daca vrei sa te convingi ca nu muncesti in zadar, poti trage in sus foarte usor de butasi dupa aproximativ 6 saptamani. Daca simti rezistenta, radacinile au inceput sa se dezvoltate.



Sursa foto: gardenweb.com, abc.net.au, webphotos.com.au, indulgy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului