Amenajarea gradinii

#gradina #pietre #mobilier #decorare

4 moduri de a decora o gradina mica

Ai o gradina mica si ai vrea sa scoti mai mult din ea fara sa depui mult efort? Exista multe modalitati de a profita de acest spatiu si de a-i oferi aspectul dorit doar cu cateva detalii decorative. Totul depinde de gustul tau.

Nu trebuie sa iti faci griji daca ai o mica gradina. Dimensiunea terenului nu inseamna limitare cand vine vorba de a amenaja gradina pentru a fi placuta ochiului.

In primul rand este bine sa faci cateva cercetari despre tipul de plante pe care doresti sa le vezi in gradina si cum sa ai grija de ele intr-un mod usor, in functie de conditiile de mediu. In acest sens, trebuie sa tii cont de cresterea viitoare a plantelor, de inaltimea lor si de dispunerea lor în spatiu.

Intr-o gradina mica, plantele ar trebui sa fie de preferinta inalte. Plantele joase tind sa se extinda pe laturi si impiedica dezvoltarea altor elemente.

De asemenea, se recomanda combinarea plantelor din specii similare si contrastele. Alege o planta care se evidentiaza fata de celelalte pentru culorile sau inaltimea sa.

1. O gradina mica variata

Pentru ca mica ta gradina sa iasa in evidenta, poti opta pentru varietate. O mica gradina cu plante de diferite dimensiuni si culori creează un mediu viu si plin de viata. Dar nu trebuie sa nu dai decorului un aspect dezordonat. Varietatea este un stil care trebuie sa fie foarte bine gandit.

Si, ai grija sa alegi plantele potrivite. Inaltimea este un factor important in gradinile mici. Poti inconjura o plantă mai inalta cu mai multe scurte sau aseaza-le pe cele mai inalte in spate si cele mai scurte in fata.

Florile vor da o culoare deosebita gradinii tale si vor crea un contrast care va accentua frumusetea decorului.

Trebuie mentionat ca majoritatea plantelor cu flori sunt sensibile la soare. De aceea, trebuie sa tii cont de cantitatea de lumina solara care exista in gradina ta.

2. O gradina mica cu mobilier usor


Cand iti decorezi gradina, trebuie sa iei in considerare faptul ca niciunul dintre elementele pe care le inclunzi nu incarca spatiul. Mobilierul usor este esential pentru mentinerea unui echilibru intre locul ocupat de plante si spațiul disponibil ramas.

Intr-o gradina mica nu este recomandat sa fie mese mari cu multe scaune, dar poti alege două scaune sau un fotoliu cu o masa mica.

Mobilierul trebuie sa fie confortabil, rezistent la umiditate si soare si, mai ales, sa aiba un design simplu. Cel mai bun material pentru un mobilier de gradina este lemnul de pin, pentru culoarea sa naturala si rezistenta. Folosirea materialelor naturale va da senzatia de spatiu mai mare.

Daca preferi alte elemente, incearca sa alegi culori deschise si sa eviti, intodeauna, tonurile intunecate si mobilierul prea voluminos.

3. O gradina mica stancoasa


Includerea pietrelor si rocilor intr-o gradina mica este o tendinta devenita populara in ultimii ani. Dispunerea pietrelor este utila, deoarece facilitează ingrijirea gradinii si reducerea numarului de plante Diferitele feluri pentru care poti opta sunt:

- Pietre plate, pentru a construi podele sau alei.
- Rustice, pentru a decora unele colturi ale gradinii.
- Simetrice, daca sunt folosite pentru a defini marginile.
- Asimetrice, daca sunt pastrate in starea lor naturala.

Cu pietrele plate poti face o alee care sa lege usa cu spatiul destinat mobilierului. Poti aseza cateva pietre rustice mari in diferite zone ale gradinii, insotind plantele.

Pe de alta parte, micile pietre rustice servesc la definirea zonei din jurul plantelor. Verdele ierbii si al plantelor poate fi foarte greu de observat daca nu se creeaza contraste.

De aceea, pietrele trebuie sa fie in tonuri deschise, precum bej, gri sau alb, pentru a evita saturarea spatiului. Aceste culori ajuta la crearea unei iluzii de spatiozitate care va face micuta ta gradina sa para mai mare.

4. O mica gradina minimalista

Acest stil este o optiune excelenta, deoarece implica o decorare foarte simpla, care va da senzatia de spatiu de care ai nevoie. Este conceput special pentru a evidentia frumusetea gradinilor mici si necesita o decorare foarte simpla.

Plantele trebuie sa fie mici si usor de intretinut. Soiurile de cactus merg foarte bine cu acest decor. Spre deosebire de alte stiluri, contrastul in decorul minimalist este redus la minimum. Acesta cauta sa creeze un mediu de sobrietate si simplitate.

Includerea unei fantani este, de asemenea, o optiune bună pentru aceste gradini. In general, sunt folosite culori neutre care confera un aspect modern si proaspat gradinii.

Combinatia de alb si negru este cea mai populara, dar poti folosi si alte nuante, precum maro, bej si gri. Simplitatea aranjarii plantelor in randuri este o alta caracteristica a acestui design. Liniile drepte confera aspectul de organizare care va da un aspect estetic bun gradinii tale mici.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului