Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #sfaturi gradinarit #gradinari

Lucruri pe care orice gradinari de succes trebuie sa le stie

Gradinarii de succes dezvolta in timp obiceiuri de intretinere optima a gradinii lor, dupa ani intregi in care analizeaza cu atentie relatia stansa dintre factorii de mediu si modul de crestere a culturilor. Daca vrei sa imprumuti cateva cutume sanatoase din intelepciunea gradinarilor priceputi, ti-am pregatit o lista relevanta de activitati intreprinse de horticultorii dedicati.


1. Gradinarii de succes pregatesc compost

Mama natura nu iroseste niciodata nimic, iar acesta si fenomenul de baza al ecosistemului in care si noi traim si caruia ii influentam evolutia. Gradinarii de succes si-au insusit acest secret care face viata posibila pe Pamant si speculeaza orice resursa pentru a face un compost util cresterii armonioase a plantelor.

Compostul poate sa rezulte din decompunerea frunzelor in gradina, din amestecul de paie, seminte uscate, aschii de lemn si rumegus cu plante "proaspete", precum fructe alterate, resturi de legume, balegar de cal etc.


2. Gradinarii de succes folosesc constant compostul produs

Nu este suficient doar sa produci compostul din gunoaie menajere. Gradinarii de succes nu uita niciodata sa il foloseasca, imprastiindu-l in jurul plantelor pentru a le feri de boli si a le furniza micronutrienti importanti.

Tot gradinarii iscutiti folosesc compostul pe post de invelis, care imbunatateste structura solului, indiferent de soiul sau, precum si pentru a stimula dezvoltarea radacinilor superficiale de iarba la inceputul primaverii. Un gradinar experimentat stie ca nu poti folosi niciodata "prea mult compost".


3. Gradinarii de succes planteaza culturile in sectiuni intinse

Plantarea culturilor in sectiuni intinse, grupate unele langa altele, ajuta la conservarea apei, concentrarea compostului acolo unde are cele mai importante efecte si la imbunatatirea compozitiei pamantului an dupa an, pe masura ce straturile de materie organica se aduna. Acest format de grupare a culturilor nu este doar estetic, ci si benefic mentinerii calitatilor importante ale solului.


4. Gradinarii de succes hranesc solul, nu plantele

Gradinarii de succes stiu ca eforturile lor trebuie sa mearga, in primul rand, catre hranirea solului. Sanatatea si vigoarea plantelor depind de radacinile lor bine crescute si hranite, care depind la randul lor de aerul, apa si nutrientii din sol. Pamantul bogat in materie organica va creste singur culturi admirabile, de aceea gradinarii de succes isi concentreaza eforturile primordial in aceasta directie.

Foto: farmforayear.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului