Amenajarea gradinii

#gazon #ingrijire gazon #crestere gazon

4 pasi esentiali in cresterea gazonului in noul an

In lunile friguroase de iarna, cand gazonul este acoperit de zapada, este cel mai bun moment pentru a face planuri pentru acesta, in noul an.

Iata 4 pasi esentiali in cresterea gazonului intr-un an nou:


1 Alege tipul de gazon

Daca ti-ai propus ca rezolutie pentru acest an sa il ai, trebuie sa incepi prin a stabili ce tip de gazon iti doresti. Decide cum vei folosi gazonul pentru a alege cele mai potrivite seminte. Poti opta pentru seminte pentru un gazon folosit ca teren de sport, pentru seminte de gazon in scop peisagistic etc.

In functie de calitatea semintelor, poti obtine o iarba groasa, rezistenta, care necesita un consum mic de apa.

Fa masuratori ale suprafetei ce urmeaza sa fie acoperita de gazon. In general, ai nevoie de 35 gr de seminte pe metru patrat. Odata ce ai aceste informatii, in primavara vei putea sa treci la treaba. Pana atunci, consulta oferta magazinelor si compara preturile si produsele.


2 Programeaza insamantarea

Pentru a creste un gazon nou, cele mai bune momente din an sunt a doua luna din primavara si inceputul toamnei, atat pentru un gazon din seminte, cat si pentru unul din role de gazon.


3 Pregateste terenul

Pregatirea terenului implica saparea pamantului si inlaturarea pietrelor mari, radacinilor si a buruienilor. Intereseaza-te in magazine de sol pentru gazon, deoarece acesta are o structura mai buna, care permite retinerea apei. Dupa curatarea terenului, suprafata trebuie bine netezita.

Dupa ce vei lucra terenul, asteapta 1-2 saptamani sa germineze semintele care erau in stare latenta. Smulge iarba nou crescuta si aplica un fertilizator pe toata suprafata inainte de insamantare.

Insamanteaza terenul, avand grija sa imprastii jumatate din seminte de la stanga la dreapta si jumatate de sus in jos, in asa fel incat iarba sa acopere tot pamantul. Asigura umiditatea pana la germinarea semintelor.


4 Fa un calendar anual al gazonului

Pentru un gazon sanatos si aspectuos pe toata durata anului, fa un calendar, pe luni. Dupa ce iarba creste de maximum 8 cm, taie firele la o inaltime de 4 cm. Apoi, pe parcursul anului, tunde gazonul la 2.5 cm.

In martie, gazonul se tunde pentru prima data in noul an, se hraneste cu fertilizatori si se trateaza impotriva daunatorilor. Vara, gazonul are nevoie de mai multa apa in perioadele secetoase si se trateaza de daunatori. Toamna, gazonul trebuie pregatit pentru sezonul rece.

Sursa foto: bbb.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului