Amenajarea gradinii

#plante perene #gradina #plante #umbra

4 plante care iubesc umbra. Vor colora spectaculos gradina

Zonele umbrite ale gradinii par sacrificate pentru totdeauna, fiindca pe ele nu creste mai nimic. Din fericire, exista o sumedenie de plante carora le place umbra si care se vor dezvolta spectaculos in aceasta atmosfera.

Ca sa iti faci o idee cam ce ai putea planta la loc umbros asa incat sa ai parte si de un spectacol de culoare, iti oferim in continuare cateva sugestii utile:

1. Heuchera

Aceasta este o planta perena, cu flori foarte frumoase cu flori. Aceasta se dezvolta foarte bine la umbra, fiind apreciata Ele cresc la umbra si sunt cunoscute pentru usurinta cu care se raspandesc. Necesita un volum mic de munca pentru intretinerea lor. Planta are talie medie si frunzis decorativ. Florile apar la sfarsitul primaverii si, in functie de varietate, pot sa dureze cateva saptamani sau intregul sezon cald.

2. Plamanarica

Aceasta este o alta planta foarte interesanta. Planta creste la ses, in locurile umede si umbroase, in cranguri, dar si in zonele muntoase. Florile de plamanarica sunt colorate in rosu, imediat ce se deschid, ca pe masura ce se trec sa devina violet si, in final, albastre. Este una dintre putinele plante care creste chiar si sub un nuc.

3. Astilbe

Planta este atat datorita marimii cat si frumusetii inflorescentelor. Astilbele se caracterizeaza printr-un rizom scurt din care izvorasc frunzele, dispuse sub forma unor foliole dintate si tulpinile. Florile acestora poarta nuante distincte de roz, violet sau alb, sunt foarte placute ca si ornament insa se vestejesc destul de usor. Se dezvolta ideal in locuri cu umezeala din abundenta, in soluri fertile si bogate in humus.

4. Degetelul

Degetelul este o planta ierbacee, viguroasa, bienala. In primul an formeaza numai o rozeta de frunze, iar in al doilea an se formează tulpina purtatoare de flori. Este ramificata si ajunge la 1,5 m inaltime.

Florile au forma de degetar si alcatuiesc o inflorescente ca un ciorchine in varful tulpinii. Au o culoare rosie-purpurie la exterior si rosie-roza cu puncte purpurii la interior.

5. Aureola

Este o iarba ornamentala care creste sub forma de smocuri, tufisuri, dense si bogate. Frunzele sunt lunguiete si au culoare verde deschis cu verde inchis. Florile au o nuanta de galben-vernil.

Aureola infloreste in lunile august si septembrie. Este o iarba de talie mijlocie care poate sa se dezvolte la maturitate la o inaltime cuprinsa intre 30-50 de centimetri insa atrage atentia prin dezvoltarea pe orizontala. Plantarea se va face in locuri cu semi-umbra sau in locuri insorite. Prefera solurile fertile, bogate, umede si bine drenate, este o specie rezistenta la temperaturi scazute si la ger.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului