Amenajarea gradinii

#sol #gradina #amenajare gradina #sol gradina # ponturi sol gradina

4 ponturi pentru solul din gradina

Solul din gradina nu este la fel de atragator ca florile, insa acesta contine reziduri minerale si materie organica care au un rol important in dezvoltarea culturilor. Pe langa atentia acordata plantelor, solul trebuie testat si ingrijit periodic. Descopera 4 ponturi pentru un sol bun de gradina.

1. Cele 5 elemente de care au nevoie plantele pentru a creste

Pentru a germina si a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de 5 elemente. Primul este soarele, iar restul de 4 sunt strans legate de sol: substante organice, apa, aer si minerale.

Alege un sol cu materie organica. Solul gazduieste o comunitate de microorganisme si insecte. Cand adaugi materie organica in sol, oferi hrana microorganismelor care traiesc in el. Acestea elibereaza nutrienti in sol pe masura ce descompun materia. Insectele aereaza solul prin deplasarea in interiorul acestuia si contribuie cu materie organica. Toate aceste procese care au loc departe de ochii gradinarului fac un sol sanatos.

2. Tipul de sol poate fi descoperit prin metode simple

Identificarea tipului de sol din gradina este vitala pentru alegerea celor mai bune tratamente si stabilirea pregatirilor necesare pentru plante.

In afara de testele de laborator, poti afla ce fel de sol ai in gradina prin metode simple si practice. Umezeste o bucata de pamant si modeleaza cu mainile o minge. In cazul unui pamant cu humus, bulgarele de pamant se formeaza, insa poate fi faramitata la o presiune puternica. In cazul unui pamant argilos, mingea de pamant se modeleaza repede si usor, mentinandu-si forma. In cazul unui sol nisipos, nu se poate modela o minge din cauza faramitarilor repetate.

O alta metoda de a descoperi tipul de sol o reprezinta observarea plantelor care cresc pe el in mod spontan. In soluri nisipoase cresc buruieni precum urzica, ciulinul, macrisul, scaietii. In solurile bogate in humus cresc papadia, cicoarea, stirul, coada vulpii. In solurile alcaline creste troscotul, iar in cele umede, muschiul, iedera si troscotul.

O alta modalitate de a stabili tipul de sol este urmarirea felului in care se comporta in conditii climatice diferite. Solul argilos, de exemplu, este uscat si faramicios in timpul verii si umed iarna. Pe langa acest lucru, poti face si testul gropii cu apa. Sapa o groapa dreapta de 50-70 cm adancime si acopera-o cu o prelata. Daca a doua zi s-a colectat apa in groapa, inseamna ca nivelul apei este ridicat in acel sol.

3. Unelte practice pentru lucrarea solului

Pe langa informatiile legate de tipul solului din gradina, este importanta si partea practica: lucrarea acestuia. Investeste intr-o lopata rezistenta pentru saparea gropilor si cultivarea plantelor. Niveleaza solul din gradina cu o grebla.

Pentru aerisirea solului ai nevoie de o sapa de prasit. Tot pentru cultivare, dar si pentru transportarea materialelor vegetale ai nevoie de o furca.

4. Diferentele dintre fertilizatori afecteaza plantele

Fertilizatorii organici pot fi creati din surse vegetale, animale sau minerale. Astfel de fertilizatori sunt folositi treptat, atunci cand plantele au nevoie de ei. Aspectul solului nu se schimba brusc si in acest fel nu este tulburata activitatea microbiala.

Fertilizatorii sintetici contin sare care distrug microorganismele din sol si pot sa dauneze plantelor cand sunt folositi in exces. Pe de alta parte, fertilizatorii sintetici sunt mai usor de folosit si au efect pe termen lung.

Foto: themulchyard.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare