Amenajarea gradinii

#culori #gradina #flori colorate #plante perene

5 idei despre amenajarea gradinilor cu plante perene

Designul gradinilor cu plante perene este extrem de important atunci cand vrei ca peticul tau de pamant sa-ti ofere satisfactii maxime. De obicei, cei pasionati de gradinarit au mai mereu ceva de schimbat si modificat pentru a imbunatati aspectul gradinii, iar plantele perene ofera mai multe variante de amenajare deoarece cresc in numar mai mare si sunt mai bogate.



1
flori


Pentru inceput, asigura-te ca florile sunt grupate in forma de paturi late, iar atunci cand cresc si ajung la maturitate. Pentru asta, trebuie sa organizezi loturile de pamant inca din faza de plantare a florilor. Delimiteaza dreptunghiuri nu mai mari de 2 m/ 6m, pe care le poti chiar ingradi. Dimensiunile nu sunt stricte, insa ar fi bine ca viitorul pat de flori sa nu depaseaca 10 m in lungime, astfel incat toate florile sa fie vizibile dintr-un capat.


2 Alege flori care cresc abundent


Un design interesant al florilor perene implica o regula importanta: pamantul nu trebuie sa se observe printre plante. Lasand locuri libere intre flori faci gradina sa arate ieftin, saracacios si neadecvat, ca si cum ii lipseste ceva.

Lasa cativa centrimetri intre plante, in momentul in care le sadesti, dar ia in considerare aspectul florilor ajunse la maturitate precum si grosimea, lungimea si bogatia de frunze.


3 Gradina trebuie sa se asorteze cu casa si imprejurimile


O gradina cu plante perene cu adevarat minunata trebuie sa reflecte designul casei si al imprejurimilor. Nu are rost sa te chinui sa cladesti un pat de flori perene perfect dreptunghiular, intr-o gradina salbatica, langa o casa moderna , cu piscina in terase. Trebuie sa recunosti ca i s-ar potrivi niste plante sau flori exotice , cu forme precise, in vase moderne.

Insa, pana la urma, poti creste ce vrei, ca doar e grasdina ta, iar ideile de amenajare sunt facute doar ca sa te inspiri din ele.


4 Adauga structura


O gradina cu plante perene tinde sa arate neglijent daca o lasi sa se dezvolte in voie. De aceea, este bine sa adaugi putina structura spatiului general. De exemplu, poti grupa doua tipuri de flori de marimi si culori diferite, in doua randuri late de maxim 2 m, lipite una de alta.

De asemenea, poti sa sadesti cateva grupuri de arbusti de tipul gardului viu, peste un strat gros de gazon, care vor arata foarte bine din punct de vedere structural. In plus, poti tunde arbustii dupa forme precise, de tipul unui glob sau a unui patrat perfect.

O alta forma de a adauga structura gradinii tale perene este sa o inalti cu ajutorul unor movile de pamant, pe care sa le acoperi cu diverse plante de marimi diferite. Langa ele poti adauga bucati de piatra, dale, segmente de gard sau chiar busteni de lemn.


5 Cauta diversitatea de culori


Daca ai o gradina de plante perene, trebuie neaparat sa profiti de multitudinea de culori vesele ale acestora. Lalelele si narcisele reprezinta doua exemple foarte bune de flori perene de a caror bogatie de culori poti profita in cadrul gradinii tale.

Crinii colorati sunt alt exemplu de flori perene care iti vor imbogati coloristic gradina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare