Amenajarea gradinii

#gradina iarna #gradina #iarna

5 lucruri pe care le poti face in gradina in timpul iernii

Sa nu crezi ca daca a venit iarna nu mai ai ce face prin gradina. Iata cinci lucruri pe care le poti face in gradina acum, cand sezonul rece a inceput.

Remodeleaza-ti gradina si schimba arhitectura ei

Este momentul ideal pentru a stabili cum vrei sa arate gradina in anul urmator si sa incepi modelarea ei, construind alei, paturi inaltate, zone speciale pentru plantat, etc. Acest lucru poate insemna o munca intensiva, dar va fi de mare efect mai tarziu. Stabileste ce suprafata vrei sa cultivi si cum iti doresti sa arate aleile, fa masuratorile necesare si apuca-te de sapat.

Incepe sa pregatesti rasadurile

Rasadurile iti vor aduce o multime de avantaje. In primul rand, semintele sunt mai ieftine decat rasadurile, asa ca, daca ti le vei pregati singur, vei face economii considerabile. Totodata, daca plantezi rasaduri in gradina, plantele tale au mai multe sanse sa creasca puternice si sanatoase, decat daca ai planta seminte. Un alt avantaj este acela ca stii ce soi de plante vei avea, mai ales daca ai salvat propriile seminte in anul in curs.

Creeaza minisere

Miniserele sunt modalitatea perfecta pentru a-ti proteja rasadurile de vant si inghet si a ajuta plantele sa creasca viguroase si sanatoase. Pentru a realiza minisere, poti folosi sticle de plastic, cutii trasnparente de depozitare, cadre de lemn si folie, etc.

Construieste un Cool Frame

Cool frame-ul, sau cadru rece, este o minisera, dar de dimensiuni mai mari. Este mult mai robusta si ofera cadrul perfect pentru cresterea rasadurilor pentru primavara. Iti poti imagina acest cool frame ca o sera in miniatura, neincalzita, ea fiind un cadru rece care iti permite, pe langa protejarea rasadurilor si sansa de a creste o varietate de culturi de sezon rece, chiar si in timpul iernii. Construirea lui este simpla si necesita un ferastrau, un burghiu, cateva panouri de lemn, o fereastra veche, suruburi si balamale. Dimensiunile cool frame-ului le vei stabili in functie de dimensiunea ferestrei pe care o ai.

Extinde sezonul de gradinarit cu o sera

Daca te gandesti serios sa faci gradinarit si in timpul iernii, sera iti ofera toate conditiile necesare. Gradinarii pasionati viseaza sa creasca produse ecologice pe tot parcursul anului, asa ca sera nu le lipseste. Sera se poate realiza din diverse materiale si poate avea forme si dimensiuni variate. Pentru realizarea unei sere ai nevoie de lemn sau tevi de aluminiu sau metalice pentru a realiza cadrul, si de folie, sticla sau placi de poliporpilena pentru a o acoperi. Totodata, serele se pot achizitiona gata facute sub forma de kituri pe care trebuie doar sa le asamblezi. Serele pastreaza caldura si creeaza un microclimat umed, ideal pentru ca plantele sa prospere, sa infloreasca si sa creasca. Pentru a beneficia de caldura soarelui, pozitioneaza sera intr-un loc deschis in care unde umbra nu ajunge.

Culturile care se pot dezvolta in anotimul rece, atat in cool frame cat si in sera, includ sfecla, broccoli, ceapa verde, ridichile si diverse tipuri de salata verde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului