Amenajarea gradinii

#gradinarit #sfaturi gradinarit # mituri gradinarit

5 mituri despre gradinarit pe care nu trebuie sa le crezi

In prezent, pe internet circula foarte multe povesti despre cresterea plantelor si nu numai. Acestea au fost rapid preluate chiar si de catre cei mai priceputi gradinari. Specialistii spun insa ca foarte multe dintre informatiile care apar pe internet ar trebui mai intai verficate in surse sigure, deoarece multe dintre acestea sunt doar mituri, care nu ar trebui niciodata puse in practica. Iata cateva dintre acestea:

1. Plantele tolerante la seceta nu trebuie udate

Chiar daca plantele precum cactusii tolereaza foarte bine seceta, acest lucru nu inseamna ca ele nu trebuie udate. Apa este esentiala pentru orice tip de planta, mai ales in primul an de viata. De aceea, udarea sa constanta este cruciala pentru supravietuirea sa. De asemenea, in perioadele de seceta maxima, chiar si plantele specifice desertului au nevoie de o hidratare intensa.

2. Bandajarea plantelor taiate

Se spune ca, in general, dupa ce tai o planta este bine sa acoperi acea zona cruda cu un mastic, care impiedica contractarea unor boli ce ar putea duce la deteriorarea plantei. Specialistii in gradinarit spun insa ca este mai bine sa lasi planta sa se "vindece" singura.

3. Trebuie sa ai copaci masculini si femini pentru ca acestia sa dea roade

Specialistii spun ca aceasta informatie este doar pe jumatate un mit si ca este adevarat ca unii pomi fructiferi necesita ca ambele sexe sa fie plantate in proximitate pentru a da roade. Totusi, majoritatea copacilor se caracterizeaza prin autopolenizare, proces ce ii ajuta sa isi faca propria fertilizare.

4. Adaugarea aschiilor de la copacii bolnavi nu afecteaza plantele

Multi dintre gradinari sustin ca mulciul poate fi realizat chiar si din aschii provenite de la copacii bolnavi, deoarece acestea nu pot avea niciun efect asupra plantei. Aceasta conceptie este total eronata, spun specialistii, deoarece rumegusul infectat cu anumiti patogeni de la plante bolnave le pot afecta pe cele sanatoase si pot duce chiar la chiar la ofilirea lor.

5. Ingrasamantul din belsug ajuta la o crestere mai rapida si mai sanatoasa a plantelor

Acest proces este una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac gradinarii. Foarte multe persoane au impresia ca folosirea din belsug a ingrasamintelor sau a pesticidelor ajuta plantele sa fie mai sanatoase. Specialistii spun insa ca, inainte de a folosi aceste substante, trebuie citite instructiunile lor, deoarece ingrasamintele contin foarte multe saruri, iar cresterea dozelor poate duce la arderea radacinilor plantelor.

Sursa foto: popularmechanics.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului