Amenajarea gradinii

#plante de gradina #organizare gradina #utilaje gradina

6 ponturi pentru o gradina bine organizata

O gradina bine organizata te poate scuti de o multime de probleme. Plantele plasate in locuri si grupari nepotrivite pot avea o durata de viata mai scazuta, iar gradina ta isi pierde aspectul si beneficiile pe care te bazai. Pentru ca spatiul din jurul casei sa fie un loc estetic si productiv , iata cateva ponturi pentru a-ti organiza si decora gradina!



1 Planifica accesul utilajelor


In curte sau in gradina, mai devreme sau mai tarziu, cel mai probabil va trebui sa isi faca loc un utilaj masiv, destinat eventualelor reparatii sau ingrijirilor. Pentru ca situatia sa nu devina rapid un dezastru pentru spatiul din jurul casei, asigura-te ca iei in considerare aceasta eventualitate inainte sa cultivi plante, sa creezi alei si sa plasezi elemente de decor.


2 Incepe cu punctele focale


In cuvinte simple, punctul focal este cel spre care ti se indreapta privirea. Cand este unul reusit, te surprinde in mod placut sau iti creeza emotii pozitive. Gradina ta este o suprafata pe care nu ar trebui sa eviti sa plasezi puncte focale inca din primele etape ale organizarii sale. Cu alte cuvinte, in jurul acestor puncte focale ar trebui sa se concentreze restul gradinii.

Punctele focale pot veni sub forma unui copac ori arbust deosebit ori al unui element decorativ impresionant - de tipul unei statui ori a unei fantani arteziene - dar, indiferent de atractiile cu care alegi sa iti imbogatesti spatiul, asigura-te ca acestea formeaza un tot coerent cu gradina.

Ideal ar fi ca punctele focale sa se evidentieze doar prin frumusetea lor, nu prin faptul ca se potrivesc ca nuca in perete. In acest sens, este esential sa tii cont de dimensiunile, stilul, forma, vechimea si culoarea obiectelor alese.


3 Atentie la liniile curbe


Pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu interesant, poti insera linii curbe - in alei, tufisuri etc. - cele lungi si subtile fiind ideale. Insa asigura-te ca intreaga gradina se potriveste cu geometria aleasa - de pilda, forma plantelor pe care le alegi pentru gradina ta ar trebui sa fie similara.


4 Adauga un strop de viata


O gradina frumoasa si bine organizata nu este completa fara un strop de viata. Cu alte cuvinte, nu uita sa plantezi flori care sa atraga fluturi si alte insecte, dar si pasari. De asemenea, plantele care se leagana in bataia vantului ar putea fi o alta alegere inspirata pentru ca gradina ta sa prinda viata.


5
Planta potrivita, la locul potrivit


Inainte de a sadi plantele in gradina, asigura-te ca le asezi in locurile potrivite. Mai precis, informeaza-te asupra conditiilor de care au nevoie plantele tale pentru a se dezvolta armonios.

Nu este indicat, de pilda, sa plasezi o planta iubitoare de lumina intr-un loc umbros si viceversa. De asemenea, nu uita sa asezi plantele la distante suficient de mari unele de altele, astfel incat sa nu fie sufocate dupa ce se vor dezvolta complet. Pe langa aceste aspecte, ia in considerare si imaginea de ansamblu a gradinii tale - felul in care plantele alese se vor armoniza cu intregul, odata ce vor creste.


6
Gandeste-te la buget


Nu in ultimul rand, nu uita de buget: o gradina frumoasa, organizata si bine intretinuta necesita timp si investitii consistente. In functie de posibilitati, concepe-ti gradina in asa fel incat sa te poti ocupa de ea pentru a-ti putea aduce bucurie ani de-a randul.

Sursa foto: ideasdesignhome.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare