Amenajarea gradinii

#ingrijire plante ornamentale #calendarul gradinarului iulie #recoltare legume #gradinarit iulie #udare gradina #plantare legume #iulie #recoltare flori #activitati de gradinarit #calendarul gradinarului

Activitati de gradinarit in luna iulie

Luna iulie este una dintre cele mai incarcate luni pentru gradinari. Principala activitate a gradinarilor este insa udatul culturilor de legume, fructe, dar si al plantelor ornamentale. Iata ce trebuie sa faci luna aceasta in gradina.

 

Legume

Luna aceasta se culeg ultimele recolte de mazare. Tot acum se pot culege soiurile de cartofi timpurii, dovleceii, zuchinni si fasolea pastai.

Tot acum se vor scoate din pamant ceapa si usturoiul si se lasa la uscat pe parcela de unde au fost scoase. Cand se vor usca bine se leaga in funii si se depoziteaza in magazie.

Parcelele de pamant care au fost eliberate se plivesc si se pregatesc pentru recoltele de toamna sau pentru anul urmator.

Rosiile de leaga pe araci si, in cazul in care sunt afectate de mana se indeparteaza partile vatamate (ramuri, frunze si fructe) pentru ca mana sa nu se extinda. Este indicat sa le verifici cel mult o data la trei zile pentru a te asigura ca sunt sanatoase. Tot acum se poate aplica un tratament ecologic pentru fertilizare.

Daca ai plantat morcovi, patrunjel (pentru radacina) si telina este indicat sa le raresti pentru a se dezvolta corespunzator. O metoda prin care poti stimula cresterea radacinii acestor plante este taierea frunzelor.

Luna aceasta poti planta un nou val de legume pe care sa le culegi in toamna astfel:

  • in prima jumatate a lunii poti planta: sfecla rosie, fasole, mazare, ceapa
  • incepand cu a doua jumatate a lunii poti planta: varza, conopida, salata, andive si ridichi(de luna si/sau negre).

In acest mod te vei putea bucura de legume proaspete in septembrie-noiembrie si vei putea pregati provizii pentru iarna.

Plantele aromatice si medicinale

Si plantele aromatice au nevoie de udari regulate in luna lui cuptor. Daca au fost plantate din timp poti incepe culegerea acestora. Se vor culege periodic pana la inflorire.

Plantele medicinale precum galbenelele si musetelul se culeg luna aceasta si se pun la uscat, pentru a te bucura de proprietatile lor curative tot timpul anului.

Vita de vie se leaga pe araci daca este necesar si se dirijeaza lastarii noi pentru a creste pe araci/bolta. Se va stropi contra manei, a fainarii si a putregaiului cenusiu si se va uda cu regularitate mai ales in perioadele secetoase. Pamantul acesteia nu trebuie sa stea uscat mai mult de doua-trei zile.

Pomii si arbusti fructiferi

Se culeg ultimele recolte de visine si cirese. Se continua culegerea caiselor si se va incepe culegerea prunelor timpurii.

Zmeura se va culege periodic in aceasta luna.

La sfarsitul lunii se vor reinnoi culturile de capsuni, mai vechi de trei ani. Pentru a se dezvolta corespunzator este indicat sa fie plantate pe o alta parcela de pamant.

Plante ornamentale si gazonul

Si plantele ornamentale pot suferi de pe urma secetei si vor trebui udate cu regularitate, dimineata si seara. Plantele care au nevoie de umiditate crescuta trebuie stropite cu apa dupa apusul soarelui.

Pentru ca apa sa nu se evapore rapid din sol poti adauga turba la radacina plantelor sau in ghivece.

Gazonul are nevoie de tundere, insa lasa-l mai lung pentru ca solul sa nu se usuce rapid. De asemenea se poate efectua o tundere a gardului viu, pentru a-i da forma dorita si a-i stimula cresterea.

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului