Amenajarea gradinii

#gradinarit octombrie #octombrie #activitati gradinarit octombrie

Activitati de gradinarit in luna octombrie! Ce este musai sa faci in aceasta luna in gradina

Luna octombrie este luna care ne spune ca trebuie sa incepem sa ne pregatim gradina pentru iarna. Bulbii pentru florile de primavara trebuie protejati, copacii si arbustii trebuie plantati, plantele eprene impartite si trebuie aplicat mulci sau compost pe straturi pentru a construi solul.

1. Planteaza flori salbatice de primavara si vara

Intotdeauna este loc pentur flori. Daca pui semintele acum, natura se va ocupa de cresterea lor. anumite seminte au nevoie de iarna pentur a creste bine, in timp ce altele raman in stare latenta si germineaza atunci cand iarna trece si vine primavara. Florile salbatice sunt potrivite pentru clima din zona in care te aflii.

2. Rosiile se recolteaza inainte de primul inghet

Recolteaza rosiile inainte de primul inghet, chiar daca sunt inca verzi. Acestea pot fi conservate si vei obtine cele mai delicioase muraturi. Unele rosii pot fi lasate sa se coaca in interior. Exista mai multe metode pentru maturarea fortata cu succes, dar etapele de baza ale procesului implica protejarea de razele de soare si amplasarea lor intr-un mediu semi umed.

3. Rareste plantele

Toamna este perioada in care plantele trimit in mod natural energie radacinilor. Din acest motiv, este recomandat sa le raresti acum, daca este necesar. Daca vezi ca plantele au dezvoltat un punct gol in centrul tufei, acesta este un semn ca sunt supraaglomerate si au nevoie sa fie rarite. Pentru asta, alege o zi racoroasa pentru a scoate plantele.

4. Ingrijeste bulbii

Bulbii nu sunt atat de diferiti de seminte, deoarece bulbii mai mari sunt plantati mai adanc decat bulbii mai mici. Regula generala este sa ii plantezi la o adancime de 3 ori mai mare decat latimea lor. Daca ai un bulb de 2 centimetri, va trebui sa il plantezi la 6 centimetri adancime. Cu toate acestea, daca solul este greu, bulbii de plante trebuie sa fie pusi putin mai aproape de suprafata, astfel incat sa aiba suficienta energie pentru a iesi din pamant. Daca lucrezi cu sol nisipos si usor, bulbii pot fi plantati mai adanc. Planteaza in grupuri de 3 pana la 5 sau mai multi ori de cate ori este posibil si alege bulbi potriviti pentru climatul din zina ta.

5. Nu uita de frunze

Frunzele care cad sunt adevarate restaurate si hranesc in mod natural plantele care raman in sol, pregatind totodata pamantul pentru primavara. Presara frunzele pe straturile din gradina pentru a proteja solul de ploile viitoare, pastreaza mai multe frunze pe care sa le adaugi pe tot parcursul iernii, iar pe restul le poti adauga in gramada pentru compost.

6. Refacerea resurselor naturale din sol

Poti cultiva fasole cu bobul mare. Aceasta remediaza problemele cu azotul din sol pentru ca plantele ofera mai mult azot decat consuma. Sunt si alte metode pe care le poti aplica si trebuie doar sa tii cont de tipul de sol pe care il ai la dispozitie.

Urmand sfaturile de mai sus, gradina ta va fi perfect pregatita de iarna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului