Amenajarea gradinii

#activitati in gradina #gradina primavara #activitati in gradina martie

Activitati in gradina in luna martie

In martie, prima luna de primavara, vremea se incalzeste si permite, astfel, un numar tot mai mare de . Care sunt cele asupra carora ar trebui sa te concentrezi in urmatoarea perioada, afla in continuare!

1 Pregateste solul

In luna martie poti incepe lucrarile serioase in gradina, insa nu atunci cand solul este umed. Pentru a-i stabili gradul de umezeala, nu trebuie decat sa strangi in pumn o gramajoara de pamant. Daca acesta se transforma intr-o bila de pamant, solul este prea umed. Un sol cu o umiditate potrivita se va sfarama in pumnul tau.

Odata ce solul are umiditatea necesara, adauga compost pe suprafata gradinii si hraneste plantele perene si bianuale, cum ar fi sparanghelul si capsunele.

2 Testeaza solul

Tot in luna martie este momentul ideal pentru a-ti testa solul. Aceasta interventie este necesara inaintea aplicarii fertilizantului. In acest sens, poti apela la specialisti sau iti poti procura un kit de testare. La fel de bine, iti poti testa solul ieftin si eficient apeland la otet de vin si bicarbonat de sodiu.

3 Seamana legumele in gradina

Semintele pastrate in sera pe durata sezonului rece pot vedea lumina soarelui in luna martie. Aceasta este perioada pentru semanarea timpurie a legumelor, printre care se numara morcovii, spanacul, sfecla, prazul, ceapa, patrunjelul, arpagicul. Tot acum poti sadi soiurile extratimpurii si timpurii de cartof. Temperaturile calde vor prii rasadurilor nou formate, iar tu te vei bucura de recolta mai devreme!

Nu in ultimu rand, in interiorul solariilor incalzite, poti planta in luna martie legumele de vara, cum ar fi rosiile, vinetele si varza.

4 Altoieste vita de vie

In martie se practica si dezgropatul vitei de vie, in a doua jumatate a lunii, operatiune urmata de taierea viei si copcitul butucilor. Tot in aceasta perioada se aplica mijloacele de sustinere a butucilor, se inlocuiesc stalpii rupti sau putreziti si se intinde sarma la spalier.

5 Stropeste pomii

Pentru a-i proteja de neplaceri ulterioare, acum este momentul sa stropesti pomii din gradina. Poti aplica o solutie sulfo-calcica destinata impiedicarii aparitiei fainarii. La 2 saptamani de la prima stropire, se realizeaza o a doua stropire cu o solutie pe baza de cupru, de aceasta data impotriva moniliei.

De asemenea, daca planuiesti sa plantezi noi , luna martie este perioada ideala pentru pentru pregatirea terenului. Astfel, solul trebuie sapat, aplicat gunoiul, dupa care noii pomi fructiferi pot fi plantati (spre finele lunii, cand vremea devine si mai calduroasa).

6 Curata gradina

Daca nu ai apucat sa o faci pana acum, profita de zilele tot mai calde ale lunii martie pentru a-ti curata temeinic gradina. Scapa de crengile rupte de lemn, de frunzele moarte si putrezite si de buruienile inestetice.

De asemenea, nu ar strica sa verifici piesele de mobilier din gradina care au fost supuse frigului si intemperiilor din sezonul rece. Acestea ar putea necesita reparatii si o eventuala revopsire.

Sursa foto: altoonsultan.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului