Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti gradina #agris

Agrisul

Agrisul (Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia) este un arbust din genul Ribes, familia Grossulariaceae, renumit pentru fructele sale dulci-acrisoare. Planta este nativa in Europa, nord-vestul Africii si in vestul, sudul si sud-estul Asiei.

Descriere

Agrisul este o planta inrudita cu coacazul rosu (Ribes rubrum), coacazul negru (Ribes nigrum) si cuisorul (Ribes aureum). Este un arbust cu frunze cazatoare, ce poate atinge o inaltime cuprinsa intre 1 si 2 metri, atunci cand ii sunt oferite conditiile proprice bunei dezvoltari.

Radacinile sale sunt superficiale, subtiri si pot fi rupte cu usurinta. Primii muguri ai agrisului apar la inceputul primaverii, cand multe alte plante inca se afla in stare de repaus. Frunzele sale sunt lobate, de culoare verde inchis, lucioase, presarate pe tulpini subtiri, lemnoase, cu cate un spin supradimensionat la fiecare axila.

Florile sunt roz, apar primavara si sunt polenizate cu ajutorul vantului si al insectelor. Fructele singulare sau grupate in perechi contin o puzderie de seminte minuscule in interior. Culoarea lor poate fi verde, alb-verziuie, galbena sau in nuante ce variaza de la roz la rosu si chiar mov inchis.

Cultivare si ingrijire

Agrisul prefera zonele bine luminate dimineata si partial umbrite dupa-amiaza, cu o buna circulatie a aerului. Intrucat expunerea la soarele puternic al amiezii ii poate arde frunzele, agrisul poate fi cultivat la umbra unor pomi ori copaci stufosi. Cand temperatura solului sau cea din aer depaseste valoarea de 30 C, agrisul incepe sa isi piarda vigoarea.

Arbustul fructifer se adapteaza cu usurinta unei varietati de tipuri de soluri, mai putin in cele extrem de umede sau care retin umezeala putin timp (solul nisipos). In timpul zilelor fierbinti de vara, se recomanda protejarea arbustului cu un strat de mulci, care tine umezeala de care planta are nevoie la nivelul solului.

Udarea agrisului trebuie sa fie constanta, chiar si pe timp de seceta, intrucat planta nu reuseste sa se refaca atunci cand este afectata de arsita. Evita, insa, sa ii oferi o cantitate prea mare de apa, care o va predispune la infestarea cu oidium.

Agrisul are nevoie de o cantitate ridicata de potasiu si de una moderata de azot. Aplica un ingrasamant care sa ii ofere canitatea necesara din aceste doua elemente esentiale, fara a ignora necesarul de magneziu si de calciu.

Inmultire

Inmultirea se poate face prin butasi sau prin seminte. Butasii de circa 30 cm trebuie desprinsi la inceputul toamnei, inaintea desfrunzirii complete, si plantati in pamant de flori, in ghivece. Semintele trebuie stratificate la rece intr-un mediu umed pe o perioada de 3-4 luni. Agrisul va produce fructe la 5 ani de la insamanatare, respectiv, dupa 2 ani, in cazul inmultirii prin butasi.

Boli si daunatori

Agrisul este atacat adesea de afide si de acarieni, cu precadere vara. Totodata, este atacat de o specie de molie care isi depune ouale pe tulpini in luna aprilie. Daca nu sunt indepartate la timp, larvele penetreaza tulpinile, fapt care va duce, in cele din urma, la uscarea arbustului. Agrisul poate fi afectat de rugina, care, insa, nu ii produce probleme serioase.

Foto: gerrystreenursery.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului