Amenajarea gradinii

#gazon #gradina #amenajare gradina #spatii de depozitare # loc de joaca

Amenajarea gradinii: cum sa o faci functionala pentru intreaga familie

Gradina nu trebuie sa aiba exclusiv scopul cultivarii plantelor decorative, fructelor si legumelor. Ea este spatiul in care intreaga familie se bucura de frumusetea naturii, de soare si de aerul curat. Amenajarea ideala a gradinii contine si spatii de joaca pentru copii si zone de relaxare si socializare pentru adulti.

Cu un design atent ales, cateva elemente care eficientizeaza spatiul si o serie de masuri de precautie pentru cei mici, poti beneficia si tu de o gradina functionala pentru intreaga familie.


Caracteristici principale ale unei gradini de familie

Primul pas in amenajarea unei gradini ideale pentru parinti, copii si bunici, este sa o delimitezi tinand cont de cateva masuri de siguranta. Incuie intr-o magazie uneltele de gradinarit si chimicalele, apoi elimina plantele otravitoare sau spinoase (ele pot afecta sanatatea copiilor si a animalelor de companie).

Intrucat cei mici au nevoie de libertate de miscare pentru a se juca in voie si a bate mingea nestingheriti, alege un gazon cat mai rezistent. Construieste alei cu suprafata uniforma si suficient de late, astfel incat copiii sa poata merge cu bicicleta, rolele sau tricicleta fara sa riste un accident.



Fantanile arteziene din piatra sau mlastinile artificiale stimuleaza imaginatia copiilor si le infrumuseteaza sesiunile zilnice de joaca in gradina. O terasa inalta este excelenta pentru amenajarea unui colt de luat masa in familie si primit musafiri. Separa aceasta portiune de spatiul verde, folosind o bordura cu design interesant sau plante voluminoase si inalte.


Elemente-cheie pentru o gradina de familie

Paturile inalte: cultivarea plantelor in paturi inalte economiseste spatiul si iti protejeaza culturile de copiii care le-ar putea calca si de animalele de companie.

Gazonul rezistent: alege seminte de iarba pentru gazon foarte rezistente sau un mix de gazon cu iarba de secara.

Locul de joaca: ia in calcul varsta copiilor inainte sa investesti in echipamentele pentru joaca si gandeste practic (o cutie cu nisip poate fi refolosita mai tarziu pentru cultivarea pe paturi ridicate, iar leaganele pot ramane vesnic in gradina, daca achizitionezi modele reglabile.

Spatiile de depozitare: foloseste dulapuri rezistente la apa, pe care sa le amplasezi in zone mai putin vizibile si in care sa depozitezi jucarii, unelte si alte maruntisuri care aglomereaza curtea si gradina.

Zonele intime: un foisor pentru adulti si un cort pentru copii pot fi zone excelente pentru momente intime in gradina de familie.

Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare