Amenajarea gradinii

#animale de companie #pesticide #plante otravitoare #pericole animale

Animalele in gradina: cum le feresti de accidente

Daca locuiesti la casa si esti iubitor de animale, in mod cert esti preocupat de siguranta lor atunci cand acestea se afla in exteriorul locuintei, in curte ori gradina. Pentru a-ti feri animalele de companie de posibilele accidente, iata ce masuri ai putea lua!


1. Inchide gradina

Inainte de a-ti lasa liber animalul de companie in perimetrul gradinii, asigura-te ca suprafata este inchisa cu ajutorul gardurilor. In cazul in care consideri ca este necesar, poti securiza gardurile vii cu plase de sarma, pentru ca animalutul sa nu se poata strecura prin acestea.

Daca ai iepuri, ingroapa plasa de sarma aproximativ 15 cm in pamant, pentru a preveni eventualele scormoniri care i-ar ajuta sa evadeze. Nu uita, de asemenea, sa astupi orice gauri sau spatii stramte in care animalul tau de companie ar putea cadea sau ramane blocat.


2. Foloseste pesticide organice

Cel putin in perimetrul gradinii in care animalul de companie are acces, evita sa folosesti pesticide daunatoare. Spre exemplu, paraquatul este un ierbicid foarte puternic si toxic care, in cazul ingerarii, cauzeaza insuficienta renala.

Ca regula generala, tine cont de faptul ca majoritatea produselor utilizate in practica agricola sunt periculoase atat pentru om, cat si pentru animale si ar trebui tinute departe de vietuitoarele care isi fac loc in gradina ta. Nici compostul pe care il folosesti pentru a-ti hrani solul nu este inofensiv, in cazul in care contine si materie de origine animala, de aceea este indicat sa il aplici doar in zonele unde animalele tale nu vor ajunge.


3. Atentie la plantele otravitoare

Din nefericire, exista o multime de plante de gradina care pot fi daunatoare pentru animalul tau de companie. Efectul nociv al acestora se poate manifesta si printr-o simpla atingere, de aceea este important sa acorzi o atentie sporita plantelor pe care le regasesti deja in perimetrul curtii si al gradinii, dar si celor pe care intentionezi sa le achizitionezi.

Iata cateva dintre cele mai periculoase plante pentru animalele de companie: azaleea , cala, crizantema, cyclamenul, crinul african, degetelul rosu, dumb cane, ficusul, frezia, garoafa, hortensia, iedera otravitoare, ienuparul, laleaua, lantana, leandrul, narcisele, nemtisorul, vascul etc.


4. Protejeaza animalele de fenomenele meteo

Pentru ca animalele tale de companie sa se poata refugia din calea furtunilor, a ploilor si a altor fenomene meteo intense, creeaza adaposturi in interiorul gradinii. Acestea pot veni fie sub forma unor casute destinate special lor sau sub cea a unui hambar deschis, unde acestea s-ar putea refugia la nevoie.

Indiferent de metoda pentru care optezi, asigura-te ca adaposturile beneficiaza de un vas cu mancare si unul de apa, in eventualitatea in care animalele ar fi nevoite sa se refugieze pe o perioada mai indelungata.


5. Permite-le sa sape

Daca animalelor tale le place se sape in pamant, ofera-le un spatiu in care sa se poata desfasura in voie, fara sa iti distruga rasadurile sau sa riste sa se raneasca. Incurajeaza-le sa utilizeze perimetrul in cauza ascunzadu-le, partial, jucariile in solul din zona respectiva. Nu uita sa le oferi suficiente jucarii astfel incat sa nu se plictiseasca in curte ori gradina si sa realizeze eventuale stricaciuni.

Sursa foto: colorsofthegarden.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului