Amenajarea gradinii

#arbusti #arbusti gradina #arbusti fructiferi

Arbusti fructiferi pentru gradina

Arbustii fructiferi sunt esentiali intr-o gradina din care vrei sa obtii o recolta bogata, pe care sa o conservi pentru sezonul rece. Dulceata de fructe obtinute din productia proprie este cu mult mai sanatoasa si delicioasa decat oricare alt produs asemanator cumparat din comert.

Plantarea si cresterea arbustilor fructiferi nu costa exagerat de mult si nici nu vei avea mari batai de cap cu ingrijirea lor. Iata principalii arbusti fructiferi pe care ar trebui sa-i ai in gradina ta.

Perioada optima pentru plantarea arbustilor fructiferi in gradina este primavara, in lunile martie-aprilie, respectiv toamna, in lunile septembrie-octombrie.
 

Zmeur

Zmeurul este un arbust fructifer, cu fructe rosii, dulci si foarte aromate. Nu este foarte pretentios, dar cel mai bine tolereaza solul brine drenat, cu pH 5-7. Zmeurul se dezvolta cel mai bine in zonele insorite ale gradinii si rezista pe timp de canicula sau la temperaturi scazute.

Deoarece se dezvolta rapid, zmeurul are tendinta de a invada spatiul in care este plantat , de aceea este indicat sa fie curatat si ingrijit de 3 ori pe an.
 

Coacaz negru si rosu

Coacazul negru si cel rosu sunt arbusti fructifer pereni, cu forma de tufa. Fructele cresc in ciorchini mici, sunt dulci-acrisoare si sunt negre, respectiv rosii. Arbustii rezista foarte bine la temperaturi scazute, insa nu la fel de bine se dezvolta pe canicula si seceta.


Cele mai potrivite soluri pentru coacaz sunt cele permeabile, fertile, suficient de umede, cu reactie usor acida - phH 5-6,5.
 

Mur


Murul este un arbust fructifer peren, care creste si se dezvolta atat in gradina, cat si la marginea padurilor. Arbustul creste armonios in locurile cu mult soare, dar poate fi plantat si intr-un loc mai umbros. Murul suporta temperaturile scazute, insa nu la fel de bine ca zmeurul.

Cele mai potrivite soluri pentru plantarea murului sunt cele bine drenate. In primul an, este indicat sa folosesti fertilizatori , pentru a ajuta arbustul sa-si dezvolte radacinile. Tot in primul an, este recomandat sa sapi usor tufele si sa uzi pamantul daca nu este suficient de hidratat.
 

Agris


Agrisul este un arbust fructifer ce infloreste primavara, in perioada aprilie-mai. Agrisele sunt fructe rezistente si au un gust dulce-acrisor cand sunt coapte. Agrisul se planteaza in locuri semiumbrite sau mai racoroase, in soluri usor acide, cu pH 4,8-5,2.

Anual, este indicat sa ingrijesti arbustul, prin taierea crengilor uscate sau batrane.
 

Alun cret


Alunul cret este un arbust ce face fructe asemanatoare la gust cu alunele traditionale. Alunul cret are si o functie estetica, datorita florilor lunguiete care apar primavara devreme.

Alunul cret poate fi plantat atat in curte, cat si in gradina, cu doua conditii: sa fie plantat intr-o zona insorita sau cel mult umbroasa, intr-un sol neutru, acid, argilos sau calcaros, insa foarte bine drenat.
 

Catina alba

Catina alba este un arbust fructifer, folosit in special in scopuri medicinale. Catina alba rodeste in anul 3 de la plantare, insa are nevoie de foarte multa lumina. Catina se adapteaza pe orice tip de sol, pe terenuri uscate, prundisuri, dar si pe cernoziumuri si soluri brun-roscate.
 

Afin


Afinul este un arbust fructifer pretios, datorita pretului mare al fructelor. Tufele de afin se cultiva in locuri insorite, in soluri bogate in substante nutritive, afanate si bine drenate. Afinul are nevoie de un sol usor acid, cu pH intre 4 si 5,5, in caz contrar trebuie administrat un ingrasamant care sa il acidifieze.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului