Aronia sau Scorusul este un arbust fructifer senzational. Daca pana acum erai obisnuit sa ti se spuna ca afinele, merisoarele si catina sunt fructe cu proprietati terapeutice minunate, cu siguranta de acum incolo vei auzi si de aronia.
Arbustul face parte din familia Rozaceae, inforeste primavara si face flori asemanatoare celor de mar. Fructele, rosii sau negre, se coc la sfarsitul verii sau chiar toamna.
Ce nu stiai despre Aronia
Aronia provine din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200 de metri, pe soluri umede si acide. Este un arbust rezistent, pe care frigul nu il doboara (rezista pana la temperaturi de -30 de grade Celsius). Nici bolile nu se tin de Aronia, astfel ca nu vei avea probleme in ingrijirea acestui arbust fructifer.
Fructele produse de Aronia sunt considerate superfructe. Sunt mici, de culoare neagra sau rosie, in functie de specie, si au un gust amarui (cele negre au un gust mai puternic decat cele rosii care sunt putin mai dulci). Specialistii spun ca in Romania, datorita climei, boabele de Aronia sunt mai dulcegi.
Cum cultivi Aronia
Aronia produce fructe rosii sau fructe negre, in functie de soiul pe care il alegi. Poti planta aronia pentru superfructele sale, fie in interes personal, fie cu scop comercial, insa poti planta acest arbust si pentru aspectul sau deosebit. Toamna, frunzele devin portocalii si ofera o priveliste foarte frumoasa in gradina.
Aronia se cultiva in special in regiunile umede cu multa lumina, dar nu cu foarte multa caldura. Conditiile ideale pentru cultivarea aroniei sunt: solul umed, lumina si semi-umbra. Este recomandat sa plantezi arbustii de Aronia toamna, pentru a avea recolta in anul urmator. Exista studii care spun ca Aronia face fructe doar o data la 2 ani, insa acest lucru depinde de conditiile de crestere.
Boabele de aronia contin o multime de antioxidanti
Aronia este cunoscut in lume datorita faptului ca fructele contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, de 15 ori mai multi decat afinele sau rodiile. Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul).
In cazul in care aceste detalii nu te-au convins, trebuie sa stii ca boabele de aronia contin vitamina P, ce ajuta la fixarea vitaminei C in organism. Fructele de Aronia contin de 5 ori mai multa vitamina C decat strugurii.
Utilizarile boabelor de aronia
Boabele de aronia sau scorusele au utilizari medicinale, tocmai datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Scorusele previn si trateaza bolile copilariei, anumite boli ale ficatului si vezicii biliare, inflamatiile stomacului, alergiile si bolile de piele.
Fructele de Aronia pot fi uscate usor acasa, daca le pui la uscat pe o hartie, intr-un strat subtire. Fructele uscate pot fi puse in timpul iernii in apa si apoi folosite la prajituri la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de asemenea si ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine pot fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru mentinerea proprietatilor fructelor este sucul de aronia.
Foto: ko.wikipedia.org