Amenajarea gradinii

#gradinarit #compost #preparare compost #curatenie gradina

Ce faci cu frunzele din gradina in noiembrie

In noiembrie, frunzele din gradina necesita in continuare atentie. In aceasta perioada, copacii incep sa devina tot mai golasi. Plantele cu frunze vesnic verzi au nevoie de ingrijiri. Exista, astfel, cateva lucrari necesare in gradina in aceasta perioada, in ceea ce priveste frunzele acumulate de-a lungul perioadei de toamna. Afla ce poti face cu frunzele din gradina in luna noiembrie.

1 Foloseste frunzele intr-un compost special

Frunzele stranse in gradina in noiembrie pot fi folosite pentru un compost special. Acesta este alcatuit din frunze uscate, partial putrezite, care se cern si se sterilizeaza. Apoi, amestecul se foloseste in ghivece sau pentru paturi de plante, in aer liber. Un astfel de compost special si natural ajuta la obtinerea unui sol negru, faramicios si fertil.

2 Curata frunzele de pe plante

Curata plantele de frunze, crengute si buruieni, lasand, insa, semintele. Acestea pot fi o hrana buna in sezonul rece pentru insecte si pasari. Taie de jos florile ofilite si arunca-le impreuna cu frunzele si tulpina.

3 Adauga mulci in gradina

Adauga un strat de mulci in gradina ta de noiembrie. Acesta are un aspect decorativ, impiedica buruienile sa creasca si reduce evaporarea apei din sol.

4 Curata arbustii si copacii

Daca ai in gradina copaci sau arbusti infloriti, asteapta pana cand acestia intra in perioada latenta. Apoi, poti sa-i tunzi pentru a le improspata forma. Ai grija sa cureti toate frunzele inlaturate. Cand tai copacii sau arbustii, fa acest lucru cu grija, pentru ca scoarta sa nu ramana expusa, prevenind imbolnavirea plantei. Fa o toaletare a copacilor inainte de primul inghet, cand afara sunt inca temperaturi placute.

Pentru plantele care vor juca un rol decorativ in gradina de iarna, forma acestora este cu atat mai importanta. Tufele pot fi curatate de crengile si frunzele in exces astfel incat iarna sa se acopere cu un strat de zapada intr-o forma regulata, cu rol decorativ.

5 Curata gradina de frunze

In noiembrie, in continuare trebuie curatate frunzele cazute din copaci. Aduna frunzele uscate si resturile vegetale si distruge frunzele atacate de daunatori. Nu lasa niciun loc din gradina cu un strat gros de frunze uitate prin vreun colt. Orice planta existenta sub ele nu va avea nicio sansa sa creasca.

Poti curata si frunzele moarte din sera. Acestea este bine sa fie distruse pentru a impiedica raspandirea bolilor la plante.

6 Protejeaza plantele vesnic verzi

In noiembrie, designul gradinii tale este sustinut in principal de plantele cu frunzele vesnic verzi. Aceste plante trebuie protejate de rozatoare si mamifere cu ajutorul unui gard de sarma asezat in jurul plantei.

7 Protejeaza arbustii si pomii fructiferi cu un strat de frunze

In noiembrie, solul incepe sa inghete. Plantele fructifere de mici dimensiuni precum capsunul au nevoie de un strat protector. Foloseste mulci din frunze pentru a acoperi solul din jurul plantei. Pentru ca frunzele sa fie stabile, se pot adauga crengute.

Sursa foto: hotsearch.aol.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului