Amenajarea gradinii

#compost #reciclare #gradina #plante gradina #realizare compost

Ce folosesti pentru compost si ce ar trebui sa eviti, pentru a avea o gradina sanatoasa

Compostul este o mina de aur pentru plantele din gradina ta, intrucat contine vitamine, minerale si substante nutritive pretioase, obtinute in urma reciclarii si decompunerii lucrurilor inutile din casa, bucatarie sau curte. Oricat de bine ti-ar parea ca in sfarsit poti recicla tot gunoiul pe care il produci, trebuie sa stii ca nu tot ceea ce arunci este sanatos pentru plante, ceea ce inseamna ca sunt lucruri pe care nu ar trebui sa le folosesti pentru compost.

Ce poti recicla in compostul pentru gradina


Daca esti incepator si te gandesti sa realizezi primul compost pentru gradina, ai nevoie de un container in care ameteci si lasi la descompus diferite lucruri care nu iti mai sunt utile acasa.

Fructe si legume


Fructele, inclusiv coaja lor necomestibila, este o sursa pretioasa de vitamine si minerale pentru plante, astfel ca le poti folosi in compost. Aduna in containerul tau coji de pepepe, cotoare de mere, coji de banane, resturi de capsuni si resturi de citrice.

De asemenea, adauga cu incredere in compost resturi de legume, de la rosii si coji de vinete, pana la dovleac, coji de cartofi si cotoare de varza.

Resturi de plante


Tocmai ai toaletat un pom fructifer, ai tuns gazonul sau ai strans capetele uscate de la florile din gradina? Foarte bine, acum este momentul sa folosesti aceste resturi pentru a hrani celelalte plante. Atat timp cat plantele taiate nu sunt bolnave, le poti adauga in compost, alaturi de resturile de fructe. Frunzele uscate, achiile de lemn si rumegusul intra in categoria produselor bune de adaugat in compost.

Resturi din bucatarie


Dupa ce iti faci o omleta delicioasa, nu arunca la gunoi cojile de oua, ci adauga-le in compost, intrucat contin o cantitate mare de calciu si pot contribui la hranirea plantelor din gradina. Pliculetele de ceai, zatul de cafea si filtrele de hartie pentru cafea pot intra si ele in containerul pentru compost.

Ce nu ar trebui sa adaugi in compost
 

Compostul reprezinta materie organica, descompusa. Prin urmare, produsele care nu se descompun sau se descompun foarte greu ori sunt tratate cu substante periculoase pentru plante, ar trebui evitate.

Excrementele de caine sau de pisica, resturile de carne, oasele din carne, produsele lactate, uleiurile si grasimile folosite in bucatarie, inclusiv slanina si untura, orice produs tratat cu pesticide, carbunii de la gratar, sticla si metalul sunt doar cateva dintre lucrurile pe care nu ar trebui sa le folosesti in compost.

Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului