Amenajarea gradinii

#iarna #plante #plantare #seminte plante #cultivare seminte

Ce seminte de plante poti cultiva in aceasta iarna

Cei mai multi dintre noi stiu ca primavara este anotimpul perfect pentru insamantarea plantelor, insa semintele cultivate in timpul iernii produc legume, ierburi si flori, atat anuale, cat si perene, rezistente si viguroase. Descopera mai jos care sunt plantele pe care le poti insamanta cu succes in timpul iernii!

Secretul pentru o insamantare buna in timpul iernii este sa stii, inainte de toate, care sunt semintele care se dezvolta bine in sezonul rece. Mai apoi, este important sa tii la distanta daunatorii!


Ce legume si ierburi poti insamanta in timpul iernii

Iarna este anotimpul de insamantare si crestere a numeroase legume pe care le folosesti in mod frecvent in bucatarie. Printre acestea se numara anghinarea, fasolea, sfecla rosie, varza, broccoli, morcovii, cartofii, mazarea si spanacul.

In plus, sute de ierburi pot fi insamantate in timpul sezonului rece. Busuiocul, usturoiul, oregano, salvia, tarhonul si cimbrul sunt doar cateva dintre ierburile folosite intens in gospodarie care sunt insamantate in timpul iernii. Aceste plante, in perioada de dezvoltare, pot deveni adevarate odorizante naturale pentru locuinta.


Ce plante perene poti insamanta in timpul iernii

Plantele perene sunt in general flori care infloresc de cel putin trei ori intr-un ciclu de crestere. Printre semintele de plante perene care se dezvolta bine in lunile de iarna se numara o serie de specii de cactusi, lavanda, verbena si multe altele.


Ce plante anuale poti insamanta in timpul iernii

Plantele anuale sunt cele care nu se regenereaza de la an la an si infloresc doar un singur sezon. Crizantemele, lavanda si panselutele sunt doar cateva dintre plantele anuale care pot fi insamantate in timpul iernii.


Cum sa insamantezi plantele in timpul iernii

Pentru inceput este bine sa alegi locul potrivit pentru instalarea recipientelor sau cutiilor in care vei insamanta plantele. Trebuie sa stii ca semintele nu trebuie asezate la lumina directa a soarelui. Acestea sunt expuse treptat, pentru a nu suferi arsuri.

De asemenea, nu trebuie sa stea in locuri cu mult curent sau trafic, deoarece sunt foarte fragile si se pot deteriora rapid.

Apoi, solul in care se dezvolta este foarte important pentru seminte, astfel ca este bine sa alegi soluri organice, cu multe substante nutritive. Apa este esentiala pentru seminte, iar pamanatul in care se dezvolta este bine sa fie mentinut in permanenta umed. Daca solul se usuca, si semintele mor.

Pentru a mentine umezeala, poti sa acoperi ghiveciul sau recipientul cu seminte intr-o punga sau folie de plastic. Umezeala stimuleaza si procesul de germinare si vei obtine rasaduri sanatoase intr-un timp scurt.

Un alt lucru important pe care sa il realizezi dupa cultivarea semintelor este ca treptat sa le obisnuiesti cu temperaturile exterioare. Astfel, o data pe zi, atunci cand este cel mai cald, scoate recipientul cu seminte la aer curat, pentru cateva minute. In tot acest timp, semintele trebuie acoperite cu o folie de plastic.

Prin aceasta procedura, semintele vor fi pregatite pentru plantarea afara, la temperaturi si conditii mai aspre decat cele interioare.

Sursa foto: nwf.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului