Amenajarea gradinii

#unelte gradinarit #sfaturi gradinarit #iarna grea #protejare unelte

Ce trebuie sa faci pentru ca uneltele de gradinarit sa supravietuiasca iernii grele

Uneltele de gradinarit reprezinta investitii pe care le faci pentru a-ti usura munca. Prin urmare, cu siguranta nu vrei sa vezi cum se deterioreaza pe zi ce trece si devin numai bune de aruncat la gunoi. Daca ai grija de uneltele tale, te poti bucura de ajutorul lor ani la randul. Odata cu venirea iernii, multe dintre unelte nu mai sunt folosite, asa ca este momentul sa le pregatesti pentru "hibernare".


Asigura-te ca nu ramane combustibil in unelte

Uneltele de gradinarit care functioneaza pe baza de combustibil ar trebui golite atunci cand urmeaza o perioada lunga de pauza. Daca uleiul, benzina sau motorina ar ramane in motor, la primavara ai putea intampina probleme la pornire, deoarece combustibilul isi pierde din proprietati.


Curata-ti temeinic uneltele

Masina de tuns iarba trebuie curatata foarte bine, intrucat reziduurile pot afecta suprafata materialului, dar in acelasi timp pot gazdui microorganisme care dau nastere unor boli bacteriene sau virale.

Si celelalte unelte de gradinarit ar trebui sa fie curatate de pamant si de alte reziduuri. Mai mult, acestea ar trebui dezinfectate, intrucat pot adaposti diverse bacterii rezistente la frigul iernii. In cazul in care nu ai dezinfecta uneltele, o parte dintre bacterii vor ajunge la primavara pe pomii fructiferi, in gradina de legume si printre straturile de flori.


Protejeaza uneltele de rugina

Dupa ce ai spalat si dezinfectat uneltele, este momentul sa le lasi la uscat sau sa le stergi cu un material curat. Pentru a le proteja de rugina, este bine sa le ungi cu ulei sau cu alte solutii care previn coroziunea metalului.

Chiar si partile din lemn ale uneltelor ar trebui unse cu ulei, pentru a avea o viata mai indelungata.


Depoziteaza corect uneltele

In timpul iernii, uneltele de gradinarit nu ar trebui sa ramana afara, unde sunt expuse gerului si umezelii. Cel mai bine este sa le depozitezi intr-un sopron sau intr-un garaj. Uneltele nu ar trebui asezate direct pe podea, intrucat absorb umezeala si frigul. In schimb, ar fi bine daca ai putea sa le agati pe unul dintre pereti sau daca le-ai confectiona un suport suspendat.

Sursa foto: vintagegardengal.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare