Amenajarea gradinii

#gazon #gandaci #larve

Cele mai frecvente probleme ale gazonului

Toata lumea isi doreste un gazon frumos si sanatos si nu exista curte care sa nu aiba macar o portiune mica de iarba. Desi pare usor de sadit, de ingrijit si de mentinut, nu intotdeauna rezultatele finale sunt conform asteptarilor. Daca gazonul tau este rar, incepe sa se ingalbeneasca sau da semne ca se usuca, atunci ar trebui sa iei cateva masuri urgente.



1. Transforma-te in doctorul gazonului tau

Buruienile nu sunt singurul lucru care sta intre tine si gazonul visurilor tale. Odata ce ai montat peticele de gazon sau ai sadit semintele si a iesit iarba la suprafata, trebuie sa fii atent la toate afectiunile gazonului, care au mai multe simptome. Studiaza zilnic gazonul si acorda atentie petelor maron , portiunilor uscate sau opririi din dezvoltare a gazonului. Fiecare diun acest semne poate insemna ceva.

2. Larvele albe

Daca firele de iarba prezinta gauri sau zone uscate, acestea pot fi cauzate de prezenta unor larve care se hranesc cu iarba. Cele mai mari stricaciuni apar toamna.
Smocurile de iarba afectate se indeparteaza usor, ca un covor, scotand la iveala larve in forma de semiluna.
Un insecticid pe baza de nicotina aplicat primavara tarziu sau vara devreme reprezinta cea mai buna alternativa.

3. Gandacii de porumb

Daca gazonul prezinta zone uscate care se ingalbenesc si apoi devin maron, cauza poate fi prezenta gandacilor de porumb. Numele lor stiintific este Blissus leucopterus si sunt negri, cu aripi albe si forma alungita. Gandacii de porumb sug seva din firul de iarba, cauzandu-i uscarea. Daca se gaseste un lan de proumb in apropiere, acestia il vor prefera in locul gazonului.
Solutia este aerisirea corespunzatoare a gazonului, dar si aplicarea unui insecticid eficient impotriva gandacilor.

4. Cainele

Daca ai caine, cu greu il poti tine departe de gazon si ar trebui sa-l ingradesti ca sa faci posibil acest lucru. Din pacate, fiecare oprire a sa pentru a-si face nevoile poate cauza ingalbenirea sau uscarea gazonului.
Daca nu reusesti sa tii cainele departe de gazon, ai putea folosi un furtun cu apa pentru a clati urmele de urina, imediat ce observi ca acesta isi face nevoile acolo.

5. Gazon rar napadit de iarba salbatica

Daca gazonul tau are zona in care s-a rarit si iarba salbatica il intrege in lungime si desime, trebuie sa iei cateva masuri urgente. Verifica ph-ul solului si, daca este in regula, toaleteaza copacii din jurul gazonului pentru a lasa sa patrunda mai mult lumina soarelui.

6. Trafic pietonal

Gazonul care este des calcat in picioare poate incepe sa prezinte zone maronii sau chiar uscate si sa se rareasca. Daca traficul pietonal este de vina, ar trebui sa se distinga zona prin care se circula mai des, aceasta prezetand clar semne de deteriorare.
Cea mai buna solutie este sa muti zona de trafic pietonal si sa-i modifici directia astfel incat sa nu mai treaca prin gazon. Daca nu este posibil, poti organiza o alee prin mijlocul gazonului, pe care s-o delimiteti cu dale sau pietris si sa nu mai sadesti gazon in interiorul ei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului