Dupa ce te-ai simtit bine la un gratar aluri de familie sau de prieteni trebui sa il cureti. Desi pare lejer la prima vedere, sarcina de curatare poate deveni dificila.
Gratarul tinde sa acumuleze grasimi, reziduri alimentare arse, precum si alte substante greu de indepartat printr-o spalare obisnuita.
Gratarul iti permite sa te bucuri de mese deosebite in familie si de gusturi delicioase, total diferite de alte metode de gatit.
Dezavantajul principal este acela ca dupa utilizarea sa, suprafata de deasupra, gratarul propriu-zis, este murdara si unsuroasă. In plus, atunci cand nu este curatat corect se poate deterioreze mai redepe.
5 pasi simpli pentru curatarea gratarului
1. Foloseste o perie metalica sau un burete de sarma
In primul rand, trebuie sa dezasamblezi partile de gratar care pot fi separate. Acest lucru faciliteaza curatarea acestuia, dar si a celorlalte parti care sunt de obicei murdare si unsoroase dupa utilizare.
Pentru a indeparta resturile de alimente carbonizate sau grase de pe suprafata gratarului, asigura-te ca folosesti o perie metalica sau un burete de sarma.
2. Foloseste un produs degresant
In acest sens, ai doua optiuni: cumpara un degresant puternic, special pentru grasimi, dintre cele comercializate pe piata sau prepara-ti propriul degrasant din igrediente naturale. Ambele te vor ajuta sa cureti foarte bine gratarul.
Cum obiti un degrasant in casa
Daca optezi pentru un degrasant facut in casa, atunci combina o ceasca de bicarbonat de sodiu (200 de gr.) cu sucul unei lamai. Dupa ce obtii o pasta groasa, o poti folosi pentru curatarea gratarului, sigur cu ajutorul unei pensule sau a unui burete de sarma.
Apoi, "lasa-l sa lucreze," timp de aproximativ 10 minute, dupa care indeparteaza in final rezidul cu o carpa umeda.
3. Curata gratarul cu o ceapa
Unul dintre cele mai populare trucuri atunci cand cureti un gratar este sa folosesti o ceapa. Desi, in principiu, poate parea un pic ciudat, acest ingredient este de fapt destul de util pentru a impiedica orice grasime sau reziduuri alimentare sa se lipeasca pe gratar.
Cum sa folosesti ceapa
Trebuie doar sa tai ceapa in bucati si sa o pui pe gratarul fierbinte. Daca vrei, poti infige bucatele de ceapa pe ustensilele folosite la gratar, pentru ca mai apoi sa frecati suprafata incinsa.
Acelasi truc este valabil si in cazul slaninei. Procedeaza la fel si rezultatul va fi spectaculos.
4. Scufunda gratarul in apa fierbinte
Atat gratarul, cat si celelalte elemente detasabile ale lui pot fi scufundate in apa fierbinte dupa utilizarea degresantului.
Asa se elimina complet reziduurile degresante, produsele alimentare sau orice alte lucruri murdare.
5. Scoate cenusa de pe gratar
Este foarte important ca cenusa de pe gratar sa fie scoasa la final, pentru o curatare eficienta.
Dupa ce ai indepartat grasimea si rezidurile, este timpul sa elimini resturile de cenusa care se afla in partea de jos a gratarului. Trebuie sa stii ca este mai usor sa le cureti cu o perie atunci, "la cald."
Cu toate acestea, daca raman cateva ramasite in tavita, poti utiiza apa fierbinte, o perie metalica si, daca este necesar, niste detergent de vase.
Cum se procedeaza?
Prima data, toarna apa fierbinte pe gratar. Apoi, lasa-l sa stea asa aproximativ 15 minute, dupa care indeparteaza apa.
Apoi, toarna apa calda si indeparteaza resturile de cenusa cu o perie metalica. In cele din urma, aplica un detergent de spalat vase, dupa care poti freca cu peria iar la final clateste.
Metode pentru curatarea rapida a gratarului
Daca nu ai prea mult timp la dispozitie si te grabesti, exista si o metoda pentru a curata rapid gratarul.
Dupa ce cenusa se stinge bine de tot, curata bine cu o perie sau un burete metalic. Freaca gratarul si tava inferioara a acestuia, astfel ca la final vei avea un gratar curat si fara grasimi.