Amenajarea gradinii

#scoarta de copac #scoarta ornamentala #copaci ornamentali

Copaci cu scoarta ornamentala

Copacii cu soarta ornamentala sunt o alegere potrivita pentru orice gradina. Nativi sau exotici, acesti copaci prezinta interes in toate anotimpurile. In sezonul calduros, copacii cu scoarta ornamentala ofera umbra prin frunzisul lor bogat si devin si mai atractivi prin fructele pe care le fac. Iarna, un trunchi cu un model inedit este perfect pentru a sparge monotonia peisajului.

Alege un copac cu scoarta decorativa si pune-l in fata unui conifer, astfel incat trunchiul sa iasa si mai mult in evidenta. Astfel de plante pot fi crescute atat solitare, cat si in grup.

Artar trident

Artarul trident (Acer buergerianum) este un arbore nativ din Japonia, cu o scoarta exfoliata in solzi si placi. Aceasta devine cu timpul din ce in ce mai atractiva, avand nuante de gri, portocaliu si maro. Artarul se poate folosi solitar sau in aliniament. Copacul nu este pretentios, puietii sunt sensibili la frig si inghet.

Arborele foios

Arborele foios (Acer friseum) este un artar originar din China, care atinge inaltimi de pana la 9 metri. Copacul are o scoarta fina, care se exfoliaza in straturi ca o coala de hartie de culoarea scortisoarei. Arborele melifer se foloseste pentru lemn, din care se fac unelte agricole, mobila etc.

Artar japonez

Artarul japonez (Acer palmatum) este un arbust ornamental cu coroana aplatizata si un frunzis in culorile toamnei. Ramurile de culoare galben-piersica sunt foarte atractive. Ramurile tinere au nuante de rosu si verde si o scoarta stralucitoare. Trunchiul copacului este gri.

Mesteacan Betula nigra

Betula nigra este un mesteacan cu o scoarta rosu-maronie, lucioasa, asemanatoare cu somonul. La maturitate, scoarta se exfoliaza, realizand un model atractiv. Mesteacanul creste pana la inaltimi de 20 de metri, dezvoltandu-se adesea multitulpinal. Frunzisul este verde vara si galben stralucitor toamna.

Betula papyrifera

Betula papyrifera este un arbore foios cu o scoarta albicioasa care se exfoliaza ca niste colturi de hartie, realizand un model atractiv. Ramurile tinere sunt rosu-maronii, iar frunzele verzi capata toamna o culoare aurie. Arborele poate fi folosit solitar sau in grupuri mici, departe de poluare. Frunzele verzi se transforma in galben-ruginiu odata cu venirea toamnei.

Carpen

Carpenul (Carpinus betulus) este un arbore european, cu un trunchi gri, cu un model contorsionat, ca o musculatura. Copacul creste pana la 2- metri si se dezvolta bine la soare sau in semiumbra.

Carya ovata

Carya ovata este un arbore originar din America de Nord, asemanator cu nucul. Scoarta cenusie se exfoliaza in fasii lungi, care par a curge unele din altele. Copacul este folosit pentru lemnul lui tare si flexibil, dar este intalnit si in parcuri.

Cornul chinezesc

Cornul chinezesc (Cornus kousa) este un copac cu o scoarta interesanta, exfoliata, in nuante de maro, gri si portocaliu. Planta creste sub forma unui copacel foios pana la inaltimi de 9 metri. Copacul este crescut individual sau in grupuri mici in curti, langa terase sau pe marginea gradinilor. Planta este deosebit de atractiva toamna.

Sursa foto: networx.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului