Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #puncte atractie

Creeaza puncte de atractie in micuta ta gradina

Oricat de mica ar fi gradina ta, trebuie sa o amenajezi astfel incat intregul decor sa se "sprijine" pe cateva elemente-cheie, care sa ii confere echilibru. O fantana arteziana sau un copacel deosebit vor atrage toate privirile, iar spatiul mic al gradinii va parea foarte ordonat. Iata cum poti crea puncte de interes in gradina ta:

Alege punctele focale

Alege un copac inedit, de marime medie, in amenajarea gradinii. Asta pentru ca, evident, nu vei dori sa sacrifici prea mult din spatiul, si asa mic, al gradinii tale. Un artar japonez, spre exemplu, va atrage atentia.

Concentreaza in jurul acestui element farmecul gradinii tale. Cu alte cuvinte, ai grija ca restul spatiului sa se armonizeze cu arbustul sau copacelul pe care l-ai ales. In functie de dimensiunea lui alege restul plantelor, dar si mobilierul de gradina, pentru a crea un tot unitar.

Trebuie sa mai stii ca nu este absolut necesar ca acel punct focal despre care vorbim sa fie chiar in gradina ta. Daca vecinul are o salcie imensa chiar langa gardul tau, foloseste-te de acesta pentru a incepe amenajarea gradinii tale.

Ferigile combinate cu astilbe roz sau rosii pot fi, la randul lor, punctul de interes al gradinii tale. O dalie cu flori mari, colorate, va atrage toate privirile de la inceputul verii pana la primul ger.

De asemenea, o statuie sau o fantana arteziana pot fi elemente-cheie ale gradinii si poate veni ca o completare la plantele pe care le ai deja de multi ani.

Aranjamentele de pietre de diverse marimi si culori, bancile sau leaganele din lemn se pot transforma si ele in puncte focale pentru gradina ta.

Unde amplasezi punctele de atractie

Punctul focal nu este neaparat asezat in mijlocul gradinii, ci il poti amplasa si intr-un colt. Daca gradina este circulara, incearca sa-l asezi intr-un loc din care poti avea o perspectiva asupra intregului ansamblu.

Pentru gradinile mari, se pot amenaja mai multe puncte focale, insa intr-o gradina mica, doua sunt mai mult decat suficiente, pentru a evita un aspect prea incarcat.

Sursa foto: tylandscapegardens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului