Amenajarea gradinii

#plante #gradina #ghivece #gradina givece

Cum alegi si combini plantele pentru gradina cu ghivece

O gradina cu ghivece reprezinta o alegere colorata si usor de pus in practica si presupune folosirea celor mai diferite tipuri de plante. Pentru ca proiectul tau sa fie o reusita, este necesar sa ai in vedere cate reguli referitoare la alegerea si combinarea plantelor pentru gradina cu ghivece, astfel incat efectul sa fie unul reusit. Iata cateva ponturi!

Gradina cu ghivece iti ofera sansa de a experimenta dupa bunul tau plac. Astfel, poti crea un colt feeric apeland la plante perene , arbusti, copacei, plante de apartament , legume si ierburi, plasate in vase de diferite dimensiuni, forme si culori. Pentru si mai mult efect, poti adauga intr-o gradina cu ghivece si opere de arta - statui, de pilda. Nu in ultimul rand, nu uita ca plantele in ghivece isi pot gasi locul oriunde in exteriorul casei, atat timp cat le oferi conditiile propice dezvoltari.

Descopera cateva idei care iti vor folosi pentru a reusi sa alegi si sa combini plantele ideale pentru o gradina cu ghivece:


Atentie la dimensiuni


Dimensiunile plantelor, ghivecelor, dar si ale spatiului in care vor fi amplasate sunt esentiale atunci cand ai in vedere amenajarea unei gradini cu ghivece. Tine cont, asadar, de urmatoarele:

  • plantele ar trebui sa fie cel mult de 2 ori mai inalte si de 1 1/2 ori mai late decat dimensiunea ghiveciului;
  • plantele micute se vor "pierde" in interiorul unui ghiveci mare, la fel cum o serie de ghivece mici vor deveni nesemnificative intr-un spatiu gol de dimensiuni extinse;
  • pune o singura planta intr-un ghiveci, in special pentru a o scoate in evidenta, dar si pentru a-i permite sa se dezvolte armonios; in cazul ghivecelor de mari dimensiuni, poti include mai multe plante in interiorul unui singur vas, asigurandu-te ca le oferi conditiile necesare pentru a se dezvolta.


Alege in functie de colorit


Culorile plantelor din ghivece, cu care planuiesti sa iti decorezi spatiul din jurul casei, sunt la fel de importante. Fie ca te folosesti de seminte, fie ca apelezi la o plantuta tanara, rupta din planta-mama, este esential sa stii de la bun inceput cum va arata aceasta la maturitate.

In functie de coloritul existent al gradinii tale sau de acela pe care urmaresti sa il obtii, ar trebui sa alegi si plantele, dar si ghivecele acestora. Spre exemplu, daca ti-ai propus ca efectul sa fie unul dramatic, alege plante si ghivece in culori contrastante. Daca, dimpotriva, ai prefera o gradina armonioasa, care sa invite la relaxare, mizeaza pe o singura culoare, in nuante diferite (cum ar fi mov, lila, levantica etc.).

Ai mai putea tine cont si de urmatoarele reguli:

  • un ghiveci deosebit ar trebui sa fie evidentiat, nu ascuns sub o planta curgatoare;
  • nu uita sa te interesezi si de coloritul frunzelor in diferite anotimpuri; anumite specii de plante sunt prevazute cu frunze care capata o culoare superba la sosirea toamnei.


Transforma ghivecele cu plante in puncte focale

O planta deosebita sau un ghiveci interesant poate deveni cu usurinta unul dintre punctele focale ale gradinii tale. Spre exemplu, poti miza pe o planta inalta (Phormium tenax), pe una cu un colorit intens (Hibiscus) sau pe o planta cu frunze deosebite ( Colocasia ).

Poti crea un punct focal si amplasand in aceeasi zona a gradinii o serie de ghivece care contin plante de acelasi tip (inalte, colorate, cu frunzis spectaculos etc.).

Sursa foto: container-gardening-for-you.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului