Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #peisagist #specialist gradina

Cum alegi un peisagist pentru gradina ta

Daca ai o gradina pe care vrei o amenajezi cu ajutorul unui specialist si dispui de un buget generos pentru acest lucru, cauta un peisagist. Pregateste-te cu intrebari astfel incat sa triezi candidatii si sa faci cea mai buna alegere.

1 Stabileste ce fel de gradina iti doresti

In primul rand, ar trebui sa ai o idee despre gradina la care visezi deoarece investitia este importanta, iar viziunea unui specialist poate sa nu coincida neaparat cu a ta. Cand stabilesti cateva variante de gradini care iti plac, fa niste fotografii pentru a le arata peisagistului.

Propunerile trebuie sa fie realiste in ceea ce priveste clima, plantele crescute sau decorul. De exemplu, in cazul unei gradini de mici dimensiuni, este nerecomandat si uneori imposibil chiar de creat zone ascunse, fiind necesara o deschidere totala. Intr-o gradina mare se pot crea colturi intime, ascunse vederii.

2 Pregateste un set de intrebari

Cand vei vorbi cu specialistii in peisagistica, fiecare va veni cu propriul concept, insa unele lucruri sunt clare si nu se pot schimba. Foloseste acest lucru ca pe un atuu care te ajuta sa-si dai seama daca este sau nu omul de care ai nevoie. Setul de intrebari poate contine lucruri de tipul:

- cate gradini si ce fel de gradini a amenajat pana acum
- cand a realizat aceste proiecte si cati ani au acum acele gradini
- in ce anume au constant sarcinile lui (cine a ales plantele, cine a realizat structurile fixe, cine a trasat aleile, cine a construit iazul sau fantana, cine a facut instalatia pentru irigare etc).
- ce fel de proiecte realizeaza (2D, 3D)
- care este pretul pentru metrul patrat amenajat
- ce principii Feng Shui pot fi aplicate indiferent de tipul gradinii alese
- ce implica analiza chimica a solului pentru determinarea compozitiei si a plantelor recomandate.

3 Asteapta-te la intrebari si la o analiza a terenului

Inainte de a realiza orice proiect de peisagistica, specialistul trebuie sa viziteze proprietatea. Pregateste o schita a proprietatii si informatii cu privire la dimensiuni. Peisagistul stabileste cele patru puncte cardinale pentru a vedea care sunt locurile cele mai luminoase si cele mai putin insorite. Urmeaza o analiza a solului pentru a stabili ph-ul acestuia. In functie de tipul de sol vor fi alese plantele cu cele mai mari sanse de a se dezvolta aici.

O alta posibilitate de a vedea care sunt cele mai potrivite plante de crescut aici este sa faceti impreuna o vizita prin vecini.

4 Alte detalii asupra amenajarii gradinii

Compara serviciile oferite de un arhitect peisagist cu cele pe care le poate furniza un inginer horticultor. Daca angajezi un peisagist, acesta poate realiza planul amenajarii gradinii, iar o alta firma construieste efectiv gradina. Intereseaza-te de toate serviciile si costurile aferente. Se poate ca unele lucruri sa le poti rezolva pe cont propriu, cum ar fi, de exemplu, realizarea unei borduri pentru flori.

Cauta specialisti la firmele de profil, dar si pe internet, pe site-urile oficiale.

Sursa foto : corearchitect.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului