Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #stil mediteranean #gradina #gradina mediteraneana

Cum amenajezi gradina mediteraneana

Gradina mediteraneana constituie una dintre cele mai bune variante de amenajare pentru sezonul cald. In culori calde, deschise, cu o explozie de flori , gradina in stil mediteranean iti ofera un spatiu de relaxare si odihna in curtea casei.

 

Culori folosite in gradina mediteraneana


Designul gradinii mediteraneene are la baza albul, albastrul, verdele, galbenul si lilaul. Alege un fundal alb pentru ziduri si mobilier si un fundal verde pentru vegetatie. Puncteaza cu flori pentru a inveseli decorul.

Culorile utilizate in decorul gradinii mediteraneene trebuie sa fie vibrante, vesele, pline de viata. Combina albul cu albastrul, albul cu galbenul, verdele cu violetul etc. In general, paleta cromatica a stilului mediteranean este inspirata din culorile marine, solare si din verdele naturii.


Plante recomandate in gradina mediteraneana


Poti planta trandafiri, irisi, bujori, petunii, levantica, toporasi, lavanda, lamai, mandarini, leandrii, trandafiri de China, rodiu, agave etc. Aseaza plantele in straturi in asa fel incat sa pui impreuna plante care se pot alatura, in functie de caracteristici.

In gradina mediteraneana, boltele si stalpii de fier forjat cu flori agatatoare realizeaza un aspect deosebit. Bougainvillea este una dintre cele mai bune alegeri in materie de plante cataratoare . Arbustul de bougainvillea rezista bine la umezeala, frig si seceta. Pe langa boltele de flori, mai poti utiliza spaliere cu trandafiri sau cu struguri.

Pe marginile zidurilor poti aseza jardiniere in care sa plantezi flori sau plante aromatice . Cele mai potrivite plante aromatice sunt rozmarinul, busuiocul, cimbrul, menta, oregano, acestea fiind specifice bucatariei mediteraneene.


Elemente de decor intr-o gradina mediteraneana


Construieste cel putin o alee pavata cu piatra si decoreaza-o cu florile albastre si albe pe margini. In general, pardoseala unei gradini mediteraneene este una neslefuita, in nuante telurice, naturale, nepretentioase.

Pune in valoare un perete varuit prin crearea unui spatiu de relaxare, cu mobilier de gradina. Fierul forjat si piesele de mobilier pe baza de lemn sau panza sunt cele mai bune alegeri. Adauga o copertina galbena si cateva flori agatatoare. Intr-o gradina mediteraneana isi gaseste loc si un balansoar sau un hamac.

Daca vrei sa atragi atentia asupra unui anumit punct al gradinii, foloseste urnele de mari dimensiuni, in picioare sau rasturnate. Acestea pot fi albe sau de culoarea lutului. In decorul mediteranean, ghivecele mari din teracota sunt foarte raspandite.

Adauga o sursa de apa pentru a completa decorul mediteranean. Un iaz sau o fantana au un efect sonor placut, linistitor.

Impodobeste zidurile exterioare sau placheaza vasele de flori cu placi de ceramica in stil mediteranean, cu modele in alb si albastru. Aceasta faianta este una dintre marcile stilului meditereanean si poate fi folosita cu succes pentru a imbraca diferite suprafete, chiar si o tasnitoare de gradina. Realizeaza mozaicuri din ceramica albastra si alba.

Sursa foto: lifestyle.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului