Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #conifere #roci ornamentale #pietre decor

Cum amenajezi o gradina cu roci ornamentale

Amenajarea unei gradini cu nu reprezinta un demers dificil si poate avea rezultate spectaculoase si de durata. Pentru ca spatiul din jurul casei sa arate intocmai cum iti doresti, iata ce trebuie sa stii despre cu ornamentale!



1. Amplasarea rocilor


Inainte de toate, este important sa decizi zona in care vor fi amplasate rocile ornamentale. Varianta ideala ar fi pe o panta aflata in bataia soarelui sau partial umbrita. In cazul in care gradina ta este plana, rocile ornamentale ii vor oferi un plus de personalitate, atat timp cat nu abuzezi de ele, riscand sa iti transformi spatiul intr-unul mult prea incarcat.

De asemenea, este esential sa retii faptul ca rocile ornamentale vor crea un efect vizual spectaculos daca le vei amplasa in apropierea unei surse de apa - parau, iaz etc. -, cat si de-a lungul zidurilor. Asezarea rocilor sub copaci nu este o varianta recomandata, intrucat nu vei putea alege decat plante "alpine" iubitoare de umbra. In plus, caderea frunzelor risca sa iti sufoce plantele amplasate printre roci , la venirea toamnei.

Nu in ultimul rand, in cazul in care ai o gradina mica, ai putea sa plasezi rocile ornamentale in ghivece de plante, alaturi de acestea.


2. Momentul oportun amenajarii unei gradini cu roci ornamentale


Chiar daca nu iti va rapi foarte mult timp, amenajarea unei gradini cu roci ornamentale va necesita un oarecare efort fizic, care risca sa fie neplacut in arsita verii. De aceea, pentru mai mult confort, alege o zi placuta de toamna sau chiar o zi insorita de iarna pentru a initia acest demers. Inainte de a incepe, asigura-te ca pamantul este relativ uscat. Daca acesta este umed, opteaza pentru incaltari adecvate si foloseste-te de scanduri sau alte materiale pentru a te deplasa mai usor prin gradina.


3. Alegerea rocilor


Ideale sunt acele roci pe care le ai la indemana. Daca locuiesti intr-o zona muntoasa, nu ar trebui sa iti fie foarte greu sa faci rost de pietre pe care sa le folosesti la amenajarea gradinii . In caz contrar, poti apela la firmele specializate, care se ocupa cu comercializarea rocilor ornamentale pentru gradini.

Daca iti doresti ca gradina ta sa aiba un aspect cat mai natural, foloseste roci de forme variate, intocmai asa cum se gasesc acestea in munti. In schimb, pentru o gradina moderna , simetrica, alege roci ornamentale de dimensiuni apropiate si, eventual, slefuite pentru ca forma lor sa fie similara (pietrele rotunjite creeaza un efect vizual deosebit).


4. Plantele potrivite pentru gradina cu roci ornamentale


Pentru ca gradina ta sa fie si mai spectaculoasa, nu ezita sa plantezi flori de stanca sau unele care tolereaza mediului alpin, care sa se dezvolte armonios printre si in preajma rocilor ornamentale. Iata cateva plante pe care le-ai putea folosi:
 

  • Aubrieta deltoidea
  • Sedum (iarba-grasa), in special Sedum spathulifolium purpureum
  • Cimbrisor
  • Conifere pitice, precum ienuparul, chiparosul etc.
  • Sempervivum (urechelnita)


5. Cere ajutorul profesionistilor


In cele din urma, nu ezita sa apelezi la o firma de amenajari sau la un peisagist care sa te ajute sa concepi planul de amenajare a gradinii cu roci ornamentale, in cazul in care
nu esti multumit de propriile idei.

Sursa foto: mooseyscountrygarden.com

Autor: Dana Saporan

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare