Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti ornamentali #arbusti gradina # symphoricarpos

Cum cresti arbustul ornamental Symphoricarpos

Symphoricarpos este un arbust ornamental usor de ingrijit, care decoreaza gradina pe toata perioada anului, inclusiv iarna si care atrage pasarile.

Symphoricarpos, arbust decorativ

Symphoricarpos este un gen de plante din familia Caprifoliaceae, care cuprinde in jur de 15 specii. Aproape toate acestea sunt originare din America.

Arbustul prezinta frunze rotunjite, de pana la 5 cm lungime, flori mici, rozalii si fructe in culori diferite, in functie de specie, de la alb la roz, rosu si purpuriu. Fructele constituie o sursa de hrana pentru animalele salbatice si sunt otravitoare pentru om.

In general, Symphoricarpos necesita un loc insorit sau partial insorit si un sol bine drenat. Acesta din urma poate fi de mai multe tipuri, cleios, umed etc. Arbustul creste pana la o inaltime de 1.5 metri si se intinde pe o distanta similara.

Unul dintre avantajele plantei il reprezinta faptul ca poate fi crescuta si de gradinarii incepatori, datorita pretentiilor reduse.

Symphoricarpos albus (hurmuz)

Una dintre cele mai cunoscute specii de arbusti Symphoricarpos este Symphoricarpos albus. Specia Symphoricarpos albus (hurmuzul) face parte din genul Symphoricarpos, familia Caprifoliaceae si este originar din America de Nord.

Planta are aspectul unei tufe mici, ornamentale. Frunzele plantei sunt intregi sau inegal lobate, iar florile sunt mici, rozalii, hermafrodite. Florile apar de la inceputul la sfarsitul verii. Arbustul are o scoarta maronie si subtire.

Hurmuzul este usor de recunoscut dupa fructele sale ca niste bobite albe, toxice si rezistente la frig, deosebit de atragatoare. Fructele raman pe lujeri chiar si dupa caderea frunzelor. Fructele hurmuzului sunt consumate de pasari. Arbustul creste pana la o inaltime de 1.5 metri.

Symphoricarpos albus este o planta nepretentioasa, care se creste usor, rezista la poluare si se adapteaza la orice tip de sol. Poti planta hurmuzul intr-un loc insorit, in semiumbra sau umbra. Planta se inmulteste prin drajoni, butasi sau seminte. Un alt avantaj al hurmuzului il reprezinta faptul ca este usor de transplantat.

Este recomandat ca Symphoricarpos albus sa fie crescut fie ca planta solitara, fie in grupuri si garduri vii. Odata pe an, este bine ca planta sa fie curata in perioada latenta pentru a se dezvolta armonios.

Symphoricarpos orbiculatus

Symphoricarpos orbiculatus este o alta specie cunoscuta de Symphoricarpos. Arbustul este mic de inaltime, are frunze verzi, ovale si fructe purpurii, deosebit de atractive. Florile apar in iunie-iulie, sunt mici si cresc sub frunze. Florile, insa, sunt mai putin spectaculoase decat fructele plantei.

Specia Symphoricarpos orbiculatus este originara din Mexic si Statele Unite. Arbustul necesita ingrijiri medii. Poti creste Symphoricarpos orbiculatus intr-un loc insorit sau partial insorit, intr-un sol argilos.

Symphoricarpos orbiculatus are nevoie de irigare constanta. Symphoricarpos orbiculatus este o planta decorativa potrivita inclusiv pentru decorul de iarna al gradinii. In plus, Symphoricarpos orbiculatus atrage pasarile datorita fructelor sale.

Foto: ecoplexity.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului