Amenajarea gradinii

#fructul noni #noni

Cum cultivi fructul noni, cu proprietati miraculoase

Fructul noni, Morinda Citrifolia, este cunoscut si sub denumirea de "fructul vietii", deoarece are numeroase beneficii asupra sanatatii organismului uman. Chiar daca nu este atat de intalnit la noi, fructul Noni ar putea fi cultivat in Romania.

Originar din Australia si Asia de Sud-Est, copacul noni face parte din aceeasi familie cu arborele de cafea. Pe piata, acest fruct se gaseste sub forma de pudra, sucuri sau siropuri, fiind folosit cu precadere in medicina.
 

Caracteristici fructul noni


Copacul noni creste in padurile umbroase, dar sa nu te mire daca il vezi si pe nisip sau pe tarmurile stancoase. Copacul poate ajunge pana la inaltimi de 9 metri. Fructele noni seamna cu niste dude mai mari, au un miros intepator, chiar urat, motiv pentru care li se mai spune si fructe de branza sau fructe de voma.

In faza initiala, fructul noni este verde, insa pe masura ce se coace devine galbui, apoi aproape alb. Fructul noni contine foarte multe seminte, care sunt comestibile dupa ce sunt prajite. In unele zone din Pacific, fructul noni este consumat ca aliment de baza, in ciuda gustului amarui si a mirosului neplacut.
 

Cum cultivi fructul noni


Fructul noni nu se cultiva in Romania la scara larga, din cauza ca nu este promovat la fel de mult ca alte plante. Ca particular, poti cultiva noni din seminte. Pentru aceasta, ar trebui sa iesi un fruct si ii crestezi mici gauri din loc in loc. Preseaza fructul, pentru ca miezul sa iasa afara si sa-ti ramana doar semintele. Odata ce strangi semintele de noni, pune-le intr-un pahar plin cu apa. Semintele sanatoase vor pluti la suprafata, in timp ce celelalte se vor cufunda.

Cu o forfecuta ascutita, ciupeste varful semintelor, pentru a reduce perioada de germinare la 20-120 de zile. In unele cazuri, semintele noni au nevoie de un an intreg pentru a germina.

Umple o tava de seminte, cu un amestec format din: o parte turba si o parte perlit (perlitul este un ameliorator de sol, compus din silicati vulcanici, mineral pur. Amelioreaza circulatia apei si schimbul aer-gaz din sol. Amelioreaza efectul de drenare si favorizeaza cresterea radacinilor).
 

Cerinte fructul noni


Fructul noni are nevoie de un sol cu pH de la usor acid, pana la usor alcalin. Pune semintele in amestecul din tava si acopera-le cu un centimetru de sol. Plaseaza tava intr-un loc semi-umbros, la o temperatura de 40 de grade Celsius.

Este recomandat sa mentii permanent solul umed pana cand cresc 4 frunze. Odata ce a ajuns la acest stadiu, fructul noni poate fi transplantat individual in cate un ghiveci.

Timp de 2 luni, este recomandat sa tii ghivecele in semi-umbra, dupa care le poti muta in bataia directa a soarelui.

La aproximativ 6 luni de la germinare, muta fructul noni intr-un loc permanent. Potrivit specialistilor, abia dupa 3 ani de la plantare, fructul noni va fi de cea mai buna calitate.
 

Intrebuintari fructul noni


Studiile cu privire la beneficiile fructului noni asupra sanatatii omului sunt inca la inceput. Se stie ca acest fruct poate trata disfunctiile sexuale masculine, migrenele, afectiunile oftalmologice si chiar anumite tipuri de cancer.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului