Amenajarea gradinii

#organizare gradina #amenajare gradina #gradina

Cum iti organizezi cel mai bine gradina

Un proverb din China spune ca cel care imparte bine brazdele va avea o recolta buna. Orice gradinar cu experienta poate confirma ca organizarea este cel mai important lucru in amenajarea unei gradini. Fie ca ai o gradina mare, cu legume, copaci si arbusti sau una mica unde cultivi flori si plante aromatice, organizarea in amanunt a activitatilor, dar si a parcelelor, a uneltelor si a celorlalte lucruri te ajuta sa economisesti timp, energie si sa obtii rezultate cat mai bune.

 

Organizarea corecta iti permite sa te bucuri de gradina ta si sa te relaxezi, pentru ca stii tot timpul ce ai de facut si ai siguranta ca activitatea decurge bine. Citeste in continuare si afla cum sa-ti organizezi gradina cat mai bine!

Planifica si marcheaza datele

Chiar daca nu ai o gradina mare sau cu multe specii de plante, un plan te va ajuta. La inceputul fiecarui an, realizeaza un plan al gradinii, cu ajutorul caruia sa stabilesti cum imparti parcelele, cum asezi speciile, unde depozitezi compostul si resturile vegetale.

Dupa ce planifici activitatile pe care le vei face, imparte-le in sarcini specifice si fa-ti un calendar al gradinaritului, in care sa marchezi datele pentru semanat, sapat si alte treburi. Poti folosi un calendar clasic, pe hartie, sau calendare virtuale, care au si functii de reamintire.

Organizeaza-ti semintele

Daca ai cumparat seminte la plic, iti va fi usor sa le organizezi. Cel mai indicat este sa le asezi intr-o cutie, in ordine alfabetica. Daca recoltezi seminte si din productia proprie sau de la alte persoane, este bine sa le pui in pungute pe care sa scrii specia si, daca este cazul, soiul. Poti aseza semintele si in functie de perioada de plantare.

Cateodata se intampla sa descoperi ca un pachet de seminte este gol chiar cand vrei sa plantezi. Pentru a preveni astfel de situatii, fixeaza pe pachetul cu seminte insuficiente o nota cu o agrafa, pentru a-ti aminti de necesitatea achizitionarii unor noi seminte.

Foloseste tablite de scris pentru gradina

Multi gradinari incepatori fac greseala de a considera ca vor tine minte unde au insamantat plantele, dar, pe masura ce trece timpul si plantele rasar, uita unde este insamantata fiecare specie si nici nu le pot recunoaste, pentru ca plantutele sunt prea mici. Acest lucru poate avea consecinte negative asupra legumelor, florilor si a celorlalte vegetale, pentru ca fiecare specie are nevoi diferite. Folosirea unor tablite pentru gradina te scuteste de aceasta grija. In plus, poti nota pe tablita alte detalii necesare, ca perioada de recoltare, intervalul de udare sau modul de ingrijire.

Aseaza uneltele in ordine

Cand nu gasesti unealta potrivita in multimea de unelte de gradina, pierzi timp pretios. Asigura-te ca pui mereu uneltele in ordine si ca acestea sunt curate si in cea mai buna stare.

Tine un jurnal de gradinarit

Dupa o zi obositoare de munca, tinerea unui jurnal poate parea o corvoada inutila, dar nu este deloc asa. Note despre starea vremii, activitati, insamantare, ingrijire, fertilizare, recolta, daunatori, boli isi vor arata utilitatea mai tarziu. Astfel, in sezonul urmator, informatiile din jurnal te vor ajuta sa iti imbunatatesti activitatea. In plus, notarea eforturilor si a rezultatelor iti asigura confortul psihic necesar.

Fa liste zilnice sau saptamanale cu activitati

Cand ai o gradina mare, este usor sa pierzi sirul tuturor sarcinilor pe care trebuie sa le indeplinesti. Notarea acestora la intervale scurte te ajuta sa nu le omiti si sa iti cresti eficienta.

Exista multe idei pentru amenajarea gradinii, dar primul pas este organizarea cat mai buna a acesteia. Daca activitatile, informatiile, resursele si uneltele sunt organizate corect, vei obtine o gradina frumoasa si roditoare.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-gardening-4894603/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului