Amenajarea gradinii

#gradinarit #unelte de gradinarit #intretinere unelte

Cum prelungesti viata uneltelor de gradinarit

Uneltele de gradinarit sunt scumpe si iti pot afecta serios bugetul, daca trebuie sa le inlocuiesti. Insa trebuie sa stii ca poti preveni deteriorarea uneltelor, daca le ingrijesti corespunzator. Este foarte simplu sa prelungesti viata uneltelor de gradinarit. Trebuie doar sa pui in practica trucurile de mai jos si, cu putin noroc, vei putea lasa uneltele mostenire copiilor tai.


1. Curata-le dupa fiecare utilizare

Daca vrei sa ai unelte de gradinarit care sa te tina cat mai mult timp, un prim truc este sa le cureti dupa fiecare utilizare. Uneori, aceasta sarcina poate parea inutila si obositoare, insa cu timpul iti vei da seama ca este cea mai buna metoda prin care poti profita de investitia facuta.

Indeparteaza pamantul de pe uneltele folosite la munca solului. Este important sa faci acest lucru deoarece solul poate duce la erodarea materialului si la aparitia ruginei. Stratul subtire de sol care ramane lipit de unealta poate fi indepartat cu o bucata de smirghel cu granulatie mica.


2. Dezinfecteaza-le dupa fiecare utilizare

Bacteriile si virusurile se pot raspandi cu usurinta in gradina, iar unii dintre intermediarii care faciliteaza acest proces sunt chiar uneltele de gradinarit. Pe uneltele de gradinarit cu care lucrezi solul, precum si pe cele cu care tai pomii fructiferi, arbustii sau tufele de flori se pot aduna colonii intregi de bacterii si fungi.

Daca nu dezinfectezi constant uneltele, aceste microorganisme vor fi transmise si altor plante, in functie de zona in care lucrezi.

Solutia dezinfectanta se prepara din 1 parte inalbitor si 9 parti apa. Uneltele nu trebuie tinute intr-o astfel de solutie mai mult de 10 minute. Dupa acest pas, clateste-le din abundenta cu apa curata.


3. Asaza-le in depozit dupa ce s-au uscat

Uneltele de gradinarit trebuie depozitate doar dupa ce s-au uscat, altfel pot rugini rapid, iar materialul se poate eroda.


4. Ascute-le din cand in cand

Foarfecele horticol si toate celelalte unelte pentru gradinarit trebuie ascutite din cand in cand, in functie de cat de mult le utilizezi. In timp, lama se uzeaza si pot aparea chiar si denivelari pe suprafa ei. Insa daca ai grija sa le pastrezi ascutite, vor avea o viata mai lunga si te vor ajuta mai mult la activitatile din gradina.

Sursa foto: okeedo.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare