Amenajarea gradinii

#plantare legume #gradina #gradinarit #legume

Cum sa ai o gradina plina cu legume, chiar daca ai un spatiu mic

Uita de plantarea in randuri. Este timpul sa incerci sa plantezi in triunghiuri si in boxe speciale legumele tale.

Cum ar fi sa recoltezi dintr-un spatiu foarte mic, aproape 100 de kilograme de rosii, sau 20 de kilograme de morcovi de la doar 24 de metri patrati? Aceste castiguri sunt mult mai usor de realizat decat crezi! Secretul gradinaritului super productiv consta in planifica strategii care sa functioneze pentru gradina si spatiul pe care le detii.

Pregatirea solului, cea mai importanta etapa

Expertii gradinari sunt spun ca pregatirea solului este singurul factor important pentru obtinerea unor recolte bogate de legume. Un sol bogat, organic, incurajeaza dezvoltarea unor radacini sanatoase, extinse, capabile sa ajunga la mai multi nutrienti si apăa. Rezultatul: crestere extra-luxurianta si extraproductiva deasupra solului.

Cel mai rapid mod de a obține acel strat profund de sol fertil este de a ridica paturi (adica imprejumuirea unei bucati de pamant cu paturi din lemn, precum cele din imagine).

Paturile produc pana la patru ori mai mult spatiu de plantat in randuri. Acest lucru se datoreaza nu numai solului lor fertil, dar si distantei eficiente. Utilizand mai putin spatiu pentru randuri, obtii mai mult spatiu pentru a creste plantele.

Cu ajutorul acestor paturi, plantele cresc destul de aproape astfel ca nu mai lasa spatiu pentru cresterea buruienilor, astfel ca spatiul intre plante este mult mai usor de udat si de recoltat.

Planteaza in forma de triunghiuri

Pentru a profita la maximum de fiecare pat in parte, trebuie sa acorzi importanta si modului in cae aranjezi plantele in el. Evita sa alegi modelele in randuri sau in patrate. Cel mai eficient mod de a planta sunt triunghiurile, care te ajuta sa plantezi cu pana la 14% mai multe plante in fiecare pat.

Mare atentie totusi! Distanta intre plante trebuie sa fie insa de 8-10 cm pentru ca recolta de planta sa se dubleze. Distantele prea restranse pot stresa plantele, facandu-le mai sensibile la boli si la atacurile insectelor.

Planteaza pe vertical

Indiferent cat de mica este gradina ta poti creste mai multe legume in ea daca le plantezi pe vertical. Poti planta rosiile, fasolea, pepenii, mazarea, ciupercile pe gratare sau garduri construite pe vertical.

Cultivarea pe verticala economiseste, de asemenea, timp. Recoltarea si intretinerea sunt mai rapide. Afectiunile fungice sunt, de asemenea, mai putin susceptibile de a afecta plantele legate in sus datorita circulatiei imbunatatite a aerului in jurul frunzelor.

Combina plante compatibile

Culturile compatibile intercalate economisesc si spatiu. Printre combinatiile compatibile se numara rosiile, busuiocul si ceapa; salata verde si mazarea; morcovii, ceapa si ridichile, sfecla si telina.

 

Succesiunea de plantare iti poate permite sa cultivi mai mult de o recolta intr-un anumit spatiu pe parcursul unui sezon de crestere. In acest fel, multi gradinari pot recolta trei sau chiar patru culturi dintr-o singura zonă. De exemplu,planteaza o recolta timpurie de salata, urmata de o recolta cu un porumb cu maturitate rapida si apoi pune mai multe verdeata sau usturoi - toate intr-un singur sezon de crestere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului