Amenajarea gradinii

# amenajarea gradinii in stil japonez #amenajarea gradinii

Cum sa amenajezi o gradina in stil japonez

Liniile organice si structurile simple sunt baza unei gradini japoneze. Vestea buna este ca nu ai nevoie de spatiu mare pentru a crea o gradina in acest stil. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi anumite reguli ale stilului respectiv si sa ai bucuria de a intra in cultura japoneza, care are elemente interesante si inedite.

De exemplu tora, o structura de ciment folosita ca lanterna pentru iluminare, era folosita la intrarea in temple in trecut, iar acum este adusa in gradina pentru pastrarea traditiei specifice. Iata cum sa amenajezi o gradina in stil japonez:

1. Structura simpla

Gradinilor in stil japonez trebuie sa li se dea o structura simpla. Un element specific lor este evitarea liniilor simple, directe si a simetriei, asa cum putem sa descoperim in anumite stiluri formale.

Se merge pe ceva non-formal in aceasta zona si ceva organic, neobositor pentru ochi. Aceasta este ceea ce este bine sa urmati ca si ghid in alegerea pozitionarii elementelor pe care le alegeti ca fiind parte din gradina japoneza.

2. Adauga neaparat niste apa

Orice fel de referinta legata de apa este esentiala intr-o gradina in stil japonez. Iazurile cu pestii koi sunt specifice gradinilor de acest fel si sunt recunoscute oriunde in lume, pentru ca au o imagine reprezentativa pentru japonezi. Se mai pot gasi de asemenea cascade cu apa, poduri care trec peste lacuri sau ochiuri de apa si alte forme de implementare a elementului apa in decor.

Uneori, pentru a putea trece prin apa, se pun anumite pietre din loc in loc peste care poti pasi si traversa astfel zona. Pentru situatia in care spatiul nu iti permite astfel de amenajari, poti incerca sa aduci un mic bazin din piatra pe care sa il umpli cu apa. Ceea ce esteimportant este sa aduci elementul acesta in gradina ta.

3. Plantele perfecte pentru gradina japoneza

Sunt anumite tipuri de plante care sunt necesare pentru a putea construi o gradina cu stil specific japonez. Tendinta este de a adauga plante cu frunze, mai degraba decat flori. Astfel incat bambusul, fatsia si nandina sunt doar cateva dintre plantele care sunt de baza intr-o astfel de constructie. Acestea atrag privirea un an intreg.

Plantele precum rhododendrons, cameliile si ciresii infloriti aduc cu sine o pata de culoare in timpul primaverii. Plantele perene aduse in gradina japoneza sunt: begoniile, farfugium, hostas. Un artar japonez este din nou o varianta care nu trebuie sa fie ratata, precum si coniferele, philyrea si stejarii permanenti.

4. Detalii de final pentru gradina ta japoneza

Pentru completarea imaginii gradinii trebuie sa apelezi la un decor interesant specific locului pe care vrei sa il reprezinti. Asadar poti sa pui colivii de pasari, sculpturi si alte elemente asemanatoare, insa cea mai importanta este lanterna tip toro, care este o constructie de ciment speciala pentru iluminare.

La inceputuri se folosea la intrarile in templuri si locuri sfinte. Trebuie sa existe si o zona luminata, eventual cu lanterne solare care sa se aprinda in timpul noptii.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului