Amenajarea gradinii

#lamaie verde #lamai #arbore de lamaie #lamaie kafru #cultivare lamai

Cum sa cultivi arborele de lamaie kafru in apartament

Arborele de lamaie verde kafru (Citrus hystrix) este originar din Asia de sud-est si este cultivat pentru fructele si frunzele sale aromate care sunt folosite in bucataria asiatica. Daca esti interesat sa aduci un arbore neobisnuit in casa ta, afla cum poti creste si ingriji Citrus hystrix in propria locuinta!
 

Descriere


Arborele de lamaie verde kafru este o planta ce apartine familiei Rutaceae si atinge o inaltime de circa 1,5 m. Desi se poate adapta cultivarii in gradina, este de preferat sa cresti acest arbore exotic in interiorul casei, intrucat se dezvolta armonios in ghivece.

Citrus hystrix are aspect de tufa, este prevazut cu tepi si are frunze deosebite, aromate, "duble" (frunzele si petiolul mare par sa se contopeasca). Dimensiunea frunzelor este de circa 6 cm lungime si 3 cm latime, fiind de culoare verde inchis pe partea superioara, respectiv verde deschis pe cea inferioara.

Florile pot aparea de-a lungul intregului an si sunt urmate de o productie de fructe de un verde intens, cu protuberate si cu o dimensiune de circa 4 cm. Limetele se coc in aproximativ 10 luni.
 

Cultivarea arborelui de lamaie verde kafru


Desi este posibil sa cultivi acest arbore din seminte, metoda nu este recomandata, intrucat, adesea, nu da rezultatele dorite. In schimb, este indicat sa achizitionezi un arbore de circa 1 an, pe care il poti comanda online. Asigura-te, insa, ca apelezi la un comerciant reputat, care iti va preciza conditiile in care arborele iti va fi livrat si care, eventual, iti ofera si o garantie.

In continuare, este necesar sa cumperi un container incapator in care vei plasa arborele de lamaie verde kafru. Acesta ar trebui sa aiba un diametru de cel putin 40 cm, gauri pentru scurgerea apei si, preferabil, sa fie confectionat din plastic.

Adauga un strat de pietricele pe fundul vasului, dupa care adauga pamant care permite o buna drenare a apei. Foloseste numai pamant de flori de buna calitate, care sa includa si compost (25%).

Mai adauga circa 100 ml de ingrasamant cu eliberare treptata si amesteca-l cu pamantul din vas. In continuare, ingroapa radacinile arborelui in totalitate si uda din abundenta.

Citrus hystrix infloreste din abundenta primavara. Pentru a poleniza florile si a obtine fructe, apeleaza la urmatoarea metoda: cu ajutorul unei pensule, ia polen de pe stamina unei flori si presara-l cu blandete peste pistil, in centrul unei alte flori. La cateva zile, vei remarca aparitia unui fruct minuscul.
 

Ingrijirea arborelui de lamaie verde kafru


Citrus hystrix are nevoie de lumina din belsug, de o cantitate mare de apa, cat si de umiditate atmosferica ridicata, cu precadere in perioada de dezvoltare. Plaseaza ghiveciul intr-o zona bine luminata a casei, in apropierea unei ferestre mari.

Atentie, insa: arborele ar trebui protejat de caldura in exces si de curentii de aer reci, beneficiind, totusi, de o amplasare care sa permita o buna aerisire. Pe timp de vara, in zilele insorite, arborele poate fi scos in exteriorul casei.

Verifica frecvent umiditatea solului. O cantitate prea mare de apa poate duce la putrezirea radacinilor, iar una prea mica va impiedica buna dezvoltare a arborelui. Se recomanda udarea temeinica, urmata de o perioada in care solul are timp sa se usuce partial.

Pentru a preveni bolile si daunatorii, o data la 2 luni dizolva 1/2 lingura de saruri Epsom intr-un litru de apa la temperatura camerei si toarna solutia in ghiveciul arborelui.

Sursa foto: thaifoodandtravel.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului