Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare #gazon #flori

Cum sa decorezi o gradina foarte mica

Atunci cand spatiul din curte nu este foarte generos, amenajarea unei gradini solicita o atentie sporita. Este foarte important sa ai in vedere cateva aspecte ce tin de planificare si sa alegi plantele si florile potrivite in functie de solul si clima gradinii tale. Citeste in continuare mai multe informatii.



1 Aduna toate datele importante


In primul rand este foarte important sa masori suprafata pe care o ai la dispozitie. Astfel iti poti face un plan cu privire la ce anume poti planta si cat spatiu va ocupa fiecare cultura in parte.

Stabileste expunerea gradinii. In functie de imprejurimi (zid, copaci, gard) vei putea stabili expunerea spatiului, umbra si luminozitatea. O gradina umbroasa va putea gazdui doar un anumit tip de flori, in timp ce o gradina cu foarte mult soare va trebui corectata prin umbrire cu ajutorul pomilor, pentru a o putea cultiva.

De asemenea, cantitatea de precipitatii aferenta climei este foarte importanta in proiectarea gradinii tale.

Analizeaza imprejurimile. Noteaza orice zona pe care iti doresti sa o acoperi sau, din contra, ai vrea sa o protejezi. De asemenea, va trebui sa ai in vedere peisajul din jurul proprietatii tale. In cazul in care acesta este spectaculos, vei opta pentru plante si flori mai mici si vei renunta la copacii inalti.

Unul dintre cele mai importante aspecte este tipul de sol din gradina ta. Solurile nisipoase si argiloase au probleme ce tin de drenarea apei, asa ca va trebui sa optezi pentru plantele potrivite si din acest punct de vedere. De asemenea, un sol foarte slab si sarac un substante nutrive va trebui imbogatit cu ingrasamant de frunze sau cu un strat de pamant de padure.


2 Stabileste o sursa de apa


Este foarte important ca in apropierea gradinii sa existe o sursa continua de apa ce poate fi folosita pentru udatul gradinii. Acest lucru se poate face foarte usor cu ajutorul unui furtun special de gradina. In cazul in care nu este prezenta o sursa de apa, va trebui sa faci legatura cu o chiuveta din interiorul casei.

O solutie mult mai eficienta, insa mai costisitoare, o reprezinta montarea unui sistem profesional de irigatii cu centrala si senzor de ploaie. Citeste mai multe aici.


3 Stabileste scopul gradinii


Iti doresti o gradina pur decorativa sau ai de gand sa plantezi si cateva legume sau pomi fructiferi ?

De exemplu, tunci cand ai copii mici, poti lua in calcul si amenajarea unui spatiu de joaca . In aceasta situatie se recomanda plantarea gazonului special pentru trafic intens, pentru a asigura un suport cat mai comod copiilor tai.

Pentru a pastra gradina cat mai curata si frumoasa, este foarte important ca animalele de companie sa fie separate de spatiul cultivat. Astfel, atunci cand planifici spatiul, va trebui sa iei in calcul si amenajarea unui tarc special.

Nu uita nici de spatiul de relaxare existent in majoritatea gradinilor. O mica terasa, o bancuta, un balansoar sau un leagan, acoperite de o umbrela generoasa si, bineinteles, spatiul special destinat gratarului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului