Amenajarea gradinii

#reciclare #gradinarit #ingrasaminte #irigatii #apa de ploaie

Cum sa faci economii la gradinarit

Gradinaritul nu trebuie sa fie un hobby scump, indiferent daca preferi straturile de flori sau vrei o gradina de legume . Pentru a reduce bugetul alocat gradinii, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi simple, care te ajuta sa faci economii la gradinarit .



Pentru a reduce bugetul alocat gradinii tale, trebuie sa faci cumparaturi cu mai multa atentie, dar si sa inveti sa reciclezi si sa refolosesti tot ce ar putea fi util mai tarziu in gradina.


Plantele si inmultirea lor


Cea mai simpla solutie atunci cand vrei sa-ti amenajezi gradina este si cea mai costisitoare. Nu mai cumpara plante adulte sau, daca nu ai conditiile sa le cresti singur momentan, cumpara plante de dimensiune mai mica; cu cat sunt mai mari, cu atat sunt mai scumpe.

Pachetele de seminte sunt de obicei mari si nu le poti folosi complet. Schimba surplusul cu prietenii tai pasionati de gradinarit sau cu vecinii, s-ar putea ca semintele de care nu mai au ei nevoie sa fie exact ce cautai.

Pentru a reduce si mai mult costurile, alege plante care pot fi inmultite prin butasire sau prin lastari. Atunci cand imparti plante mai tinere, iti poti acoperi mai repede gradina.


Renuntarea la ingrasamintele chimice


Ingrasamintele chimice pot fi o cheltuiala inutila. Renunta la ele si vei reduce bugetul destinat gradinii tale, care poate deveni astfel o gradina organica.

Inlocuieste ingrasamintele chimice cu compost, pe care il poti obtine cu usurinta din orice rest din gradina ta. Chiar si frunzele uscate, adunate si tinute intr-un colt al curtii timp de un an, pot fi transformate intr-un ingrasamant naturale, care va atrage rame si alte insecte si organisme benefice gradinii tale.


Cumparaturile in ambalaje mari


Daca gradinaritul este cu adevarat o pasiune si nu te vei plictisi de gradina ta pana la sfarsitul sezonului, trebuie sa incepi sa cumperi toate lucrurile necesare in cantitati mai mari.

Multe dintre lucrurile utile gradinii vin oricum in pachete mai mari decat poti folosi singur. Cauta prieteni si cunostinte pasionate de gradinarit si cumparati impreuna cu un pret mai mic.


Reciclarea


Multe dintre lucrurile pe care le aruncam zi de zi pot fi folosite in gradina si pot miscora bugetul pe care i-l acorzi.

Sticlele pot fi folosite pentru protejarea plantelor in timpul unei primaveri reci, iar recipientele de plastic, chiar si paharele de iaurt, pot fi folosite drept ghiveci temporar pentru plantele mici.


Apa si irigatiile prin picurare


Daca vrei sa miscorezi si mai mult cheltuielile cu gradinaritul, reducerea consumului de apa te va ajuta sa ai facturi mai mici.

Strange apa de ploaie in butoaie speciale si nu mai arunca apa folosita la gatit pentru fierberea pastelor, a carnii sau a legumelor.

Cea mai mare economie o poti obtine insa atunci cand renunti la irigarea cu furtunul si treci la un sistem de irigare prin picurare. Chiar daca instalarea lui pare complicata si pretul nu te atrage, irigarea prin picurare consuma mult mai putina apa decat metodele traditionale si iti vei recupera rapid investitia.

Folosind acest tip de irigare, irosesti mai putin apa care se evapora sau care nu este cu adevarat absorbita de radacinile plantelor tale.

Pune in aplicare sfaturile de economii la gradinarit acum si vei observa rapid cum gradina ta isi restrange bugetul fara aspectul ei sau plantele tale sa sufere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare