Amenajarea gradinii

#sol #plante #flori #unelte #gradinarit

Cum sa folosesti uneltele pentru gradinarit

Uneltele de mana sunt folosite in general plante si flori in numar mai mic, plantate atat in ghivece si jardiniere cat si in straturile de sol din gradina. Pentru portiuni de sol intinse si culturi mai mari, se recomanda spre utilizare uneltele standard, de dimensiuni normale.

 

1 Unelte de mana

Mistria este folosita pentru a sapa pamantul din jurul plantei. Este bine sa alegi mai multe modele, speciale pentru fiecare tip de lucrare. O mistrie cu paleta lunga va fi folosita pentru saparea gropilor la plantare, in timp ce una ingusta este ideala pentru zonele cu pamant mai tare.

Cultivatorul este o unealta de mana special creata pentru curatarea solului pe portiuni mici. Acesta are o forma compacta, asemanatoare unei gheare. Cu ajutorul lui vei curata firele moarte, frunzele si mizeria de pe pamant. De asemenea, il poti folosi pentru spargerea bolovanilor si afanarea pamantului de la radacina.  

Foarfeca  este instrumentul cel mai potrivit pentru curatarea plantelor si a pomilor. Fie ca vrei doar sa ciupesti varful plantelor, sa indepartezi portini afectate sau uscate sau sa tai crengi uscate din copaci, o foarfeca este exact ce ai nevoie. In magazinele de specialitate vei gasi mai multe modele ce difera in functie de dimensiune dar si de modul de actiune al lamelor.

Pentru arbusti si copaci vei alege o foarfeca mai solida, iar pentru plante una mai mica. Materialul din care aceasta este realizata, precum si calitatea manerului vor decide usurinta in utilizare si perioada la care va fi nevoie sa o ascuti.

Cutitul si fierastraul de gradina sunt utilizate tot pentru taierea si indepartarea portiunilor nedorite din plante sau pomi. Dimensiunile acestora sune adaptate pentru taierea unei ramuri subtiri si elastice pana la taierea trunchiului unui copac.

2 Unelte clasice

Lopata indeplineste aceleasi functii ca si mistria, insa la dimensiuni mai mari. Daca mistria era utilizata in saparea gropilor pentru plantare, lopata va fi potrivita pentru gropile dedicate plantarii de pomi sau arbusti. Dimensiunea unei lopeti va fi aleasa in functie de marimea gropii dorite, dar si in functie de usurinta in manevrare. Diferenta este data de tipul de maner si de lungimea acestuia.

 

Sapa este o unelata foarte bine cunoscuta tocmai datorita utilitatii acesteia. Intr-o gradina mare, sapa este indispensabila deoarece este instrumentul cel mai potrivit pentru  indepartarea buruienilor cu tot cu radacina. In spatii mici, buruienile pot fi indepartate cu mana sau cu mistria, insa pe o intindere mai mare acest lucru este foarte greu de realizat. Este bine ca dupa ce ai curatat solul de iarba si buruieni sa aplici ingrasamantul potrivit pentru plantele cultivate.

 indeplineste si functia cultivatorului, insa pe portiuni mult mai mari. Scopul acesteia este de a aduna iarba, frunzele si orice impuritati prezente pe sol. In functie de cultura vei alege si modelul potrivit. O grebla cu dintii flexibili  va proteja plantele in timpul utilizarii, iar una solida este potrivita pentru a indeparta un volum mai mare de bolovani sau buruieni.

 

3 Materiale ajutatoare

Genuncherele sunt potrivite pentru lucrul in gradina cu uneltele de mana. Cu ajutorul genuncherelor poti sta mult mai confortabil si iti feresti pielea de murdarie si zgarieturi.  

Manusile de gradinar sunt recomandate atat impotriva murdariei, cat si pentru a evita intepaturile unor plante si insecte. De asemenea, manusile te feresc de bataturile cauzate de uneltele mari sau de manerele incomode.

Stropitoarea si pulverizatorul sunt doua instrumente necesare pentru udarea solului de la radacina plantelor si pentru aplicarea ingrasamintelor si solutiilor impotriva daunatorilor. Ele sunt usor de folosit in gradini mici, fiind inlocuite de sisteme mai complexe pe spatii mai mari.

Pietrele abrazive sunt necesare pentru ascutirea uneltelor de taiat.

In magazinele de specialitate vei gasi numeroase unelte adaptate pentru diferite culturi si tipuri de sol. De asemenea, grebla si sapa pot compune impreuna o singura unealta. Specialistii din magazine iti vor recomanda uneltele potrivite si iti vor explica functiile fiecareia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare